Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare. Född Hans Christian Tomas Alfredson i Lidingö. Son till regissören Hans Alfredson. Bror till regissören Daniel Alfredson.-                                                    Tomas Alfredson är självlärd inom filmbranschen och långfilmsdebuterade med Bert – den siste...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare. Född Hans Christian Tomas Alfredson i Lidingö. Son till regissören Hans Alfredson. Bror till regissören Daniel Alfredson.

-                                                   

Tomas Alfredson är självlärd inom filmbranschen och långfilmsdebuterade med Bert – den siste oskulden (1995). Sedan 1999 är han medlem i humorgruppen Killinggänget och fick 2005 Guldbaggen för bästa regi för den gemensamt skrivna Fyra nyanser av brunt (2004). Han regisserade även gruppens pjäs "Drömmen om herrön" (2009) på Dramaten.

Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in" blev flerfaldigt prisbelönad och gav Alfredson ytterligare en Guldbagge för bästa regi. Filmen öppnade även upp för en utländsk karriär, och Alfredsons första internationella produktion blev Tinker Tailor Soldier Spy (2011).

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2009 Bästa regi Låt den rätte komma in
Festivalpris Puchon 2008 Låt den rätte komma in Bästa regi/best director och Publikens pris/audience award. Puchon International Fantastic Film Festival, Sydkorea
Guldbagge Stockholm 2005 Bästa regi Fyra nyanser av brunt
Guldbaggenominerad Stockholm 2005 Bästa manuskript Fyra nyanser av brunt
Stipendium ur Elisabeth Sörensons Minnesfond Stockholm 2001
Sammy Stockholm 1999 (för "Fyra små filmer")
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa regi Bert : Den siste oskulden

Insatser

Regi
Manus
Klippning
Roll
Medverkande
Rådgivare
Manusbearbetning
Samproducent
Exekutiv producent
Produktionsassistent
Passare
Rekvisita
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?