Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1972). Född Hans Kristoffer Mosesson i Enskede, Stockholm. Han har sin bakgrund i Studentteatern i Lund och kom att tillhöra den grupp inom denna som 1970 startade Nationalteatern (se vidare under Med Reventberg) och förblev aktiv vid denna till 1985. Har varit en av många som varit med att ge den "progressiva" teatern ett ansikte med insatser i bl.a. det s k Tältprojektet 1977, som blev film 1978, och detta kom också att speglas retrospektivt i Göran du Rées film Tag ditt liv (1995), som kanske är en form av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1972). Född Hans Kristoffer Mosesson i Enskede, Stockholm.

Han har sin bakgrund i Studentteatern i Lund och kom att tillhöra den grupp inom denna som 1970 startade Nationalteatern (se vidare under Med Reventberg) och förblev aktiv vid denna till 1985. Har varit en av många som varit med att ge den "progressiva" teatern ett ansikte med insatser i bl.a. det s k Tältprojektet 1977, som blev film 1978, och detta kom också att speglas retrospektivt i Göran du Rées film Tag ditt liv (1995), som kanske är en form av självuppgörelse med den tidens drömmar och illusioner. Filmen innehåller klipp ur några tidiga du Rées-filmer där Hans Mosesson hade de bärande rollerna såsom Målaren (1982). Han hade också en av huvudrollerna som en av de två seglarna i samme regissörs underskattade s/y Glädjen (1989).

Hans Mosesson har aldrig varit en särskilt utåtlevande och expressiv skådespelare som kunde göra honom lämpad för agitationsteater utan har tvärtom spelat med en mycket återhållsam, sammanbiten och närmast lakonisk spelstil. Han har även fått en del roller som korresponderar med denna framtoning som t.ex. åklagare i Tre Kronor (1998) och kirurg i S:t Mikael (1999). På senare tid har han kommit att bli riksbekant för något helt annat nämligen som butiksföreståndaren Stig i en lång räcka reklamfilmer för en livsmedelskedja.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?