Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Sångare, artist, skådespelare (film- och tv-roller 1964-1990). Född i Båraryd, Gislaved. Avled i Göteborg. Familjen flyttade mycket tidigt till Göteborg och i ungdomen arbetade han i diverse yrken, som brödutkörare m.m. Han var tidigt mycket teaterintresserad och 1929 fick han chansen att hoppa in i en friluftsföreställning i Alingsås Folkets Park. Denna hade skrivits av Ernst Berge, och C. menade långt efteråt att det var denne som kom att lära honom allt det väsentliga i skådespelaryrket. C. kom därefter att slå sig på revyskådespelande samtidigt som han hade ett...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Sångare, artist, skådespelare (film- och tv-roller 1964-1990). Född i Båraryd, Gislaved. Avled i Göteborg. Familjen flyttade mycket tidigt till Göteborg och i ungdomen arbetade han i diverse yrken, som brödutkörare m.m. Han var tidigt mycket teaterintresserad och 1929 fick han chansen att hoppa in i en friluftsföreställning i Alingsås Folkets Park. Denna hade skrivits av Ernst Berge, och C. menade långt efteråt att det var denne som kom att lära honom allt det väsentliga i skådespelaryrket. C. kom därefter att slå sig på revyskådespelande samtidigt som han hade ett civilt arbete på SKF och sedan som tjänsteman på arbetsförmedlingen. Först på 1970-talet blev han skådespelare på heltid sedan han fått sitt stora genombrott i TV. Han var verksam vid olika Göteborgsscener som Hagateatern (från 1942), Folkteatern och sist men inte minst Lisebergsteatern där han från 1958 och framåt åstadkom flera tusen föreställningar under rubriken Veckans revy. Där blev han också uppmärksammad av den tidigare studentspexaren och numera TV-regissören Bo Hermansson som tog Cederhök till TV och gjorde en rad program med titeln Jubel i busken (1968, 1973 och 1975). Dessa blev mycket uppskattade av TV-publiken liksom de olika serieomgångarna av Albert & Herbert (från 1974), byggda på ett engelskt original. Liseberg blev också slutpunkten för Cederhöks karriär när han i augusti 1989 tog ett både bejublat och sentimentalt farväl av sin stora publik. Några år senare fick han en egen staty på samma plats. Det har sagts att Cederhök förde den gamla bondkomikertraditionen vidare och man kan också peka på en inspiration från den engelska musichall-traditionen med sin blandning av enkel, slagkraftig humor och ett visst mått av sentimentalitet. Arbetet inom denna genre liksom folklustspelet medförde också att C. länge sågs över axeln och hans konst stämplades länge och gärna som simpel lågkomik. Men även denna genre är en som ställer krav på precision och förmåga att spela på publiken. Man förbiser också det ofta underliggande allvaret i folklustspelet vilket märks mycket väl i serien Albert & Herbert, där Cederhök mycket väl tog vara på detta när han genom raffinerad känslomässig manipulation håller sin son på plats. Senare i sin karriär fick C. även en del andra allvarliga karaktärsroller, i Vildanden (1989) och Sparvöga (1989), där Cederhöks dramatiska förmåga blir tydlig. Han undervisade på Scenskolan i den svåra konsten scenframställning och där kom hans mångåriga erfarenheter väl till pass. (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?