Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1973). Född Olof Uno Ingemar Lundström i Engelbrekts församling, Stockholm. Han började arbeta på bank men det var ingen tillvaro som tilltalade honom. Han började vid uppvisningsscenen Riksteaterns studio och fick därefter 1959 engagemang hos Riksteatern. Han utbildade sig därefter 1961-1964 vid Dramatens elevskola och efter examen var han ett par år vid denna teater. Därefter följde Helsingborgs stadsteater innan han 1967 gjorde sällskap med skådespelaren och regissören Hans Bergström till Västerås och ingick i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1973). Född Olof Uno Ingemar Lundström i Engelbrekts församling, Stockholm.

Han började arbeta på bank men det var ingen tillvaro som tilltalade honom. Han började vid uppvisningsscenen Riksteaterns studio och fick därefter 1959 engagemang hos Riksteatern. Han utbildade sig därefter 1961-1964 vid Dramatens elevskola och efter examen var han ett par år vid denna teater. Därefter följde Helsingborgs stadsteater innan han 1967 gjorde sällskap med skådespelaren och regissören Hans Bergström till Västerås och ingick i Riksteaterns nybildade Västeråsensemble från dess start. Han lämnade 1970 denne scen för att i stället spela vid Sandrews teatrar i Stockholm. Där blev det både musical på Oscarsteatern och revy och annat på övriga teatrar. Hans första stora filmroll i Luftburen (1973) blev mindre lyckad, vilket regissören Bengt Forslund senare medgav, men därefter har han fått visa sin speciella komiska begåvning med sin lite torra humor i andra sammanhang, bl.a. i ett stort antal tv-versioner av Nils Poppes uppsättningar på Fredrikdals-teatern i Helsingborg från Oskulden från Mölle (1977) och framåt. Sedermera har han trappat ner på sitt skådespelande till förmån för regi och är även verksam som glaskonstnär. Han erhöll Riksteaterns stipendium 1969.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?