Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör. Född Göran Carl-Åke du Rées i Kristianstad, Skåne. Strömholms fotoskola 1968-1971.-Det är inte helt lätt att yrkesprecisera filmaren Göran du Rées. Han har hela sitt liv ägnat sig åt film men på en mängd olika områden. Sin första utbildning fick han på Christer Strömholms fotoskola 1968-1970. Som filmfotograf var han verksam långt in på 1990-talet på både egna och andras filmer. 1973 producerade och regisserade han en lång dokumentär om den s.k. Göteborgsprocessen, en rättegång mot de som demonstrerat mot en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född Göran Carl-Åke du Rées i Kristianstad, Skåne. Strömholms fotoskola 1968-1971.

-

Det är inte helt lätt att yrkesprecisera filmaren Göran du Rées. Han har hela sitt liv ägnat sig åt film men på en mängd olika områden. Sin första utbildning fick han på Christer Strömholms fotoskola 1968-1970. Som filmfotograf var han verksam långt in på 1990-talet på både egna och andras filmer. 1973 producerade och regisserade han en lång dokumentär om den s.k. Göteborgsprocessen, en rättegång mot de som demonstrerat mot en konferens om världshandeln 1971. Den visades i begränsad utsträckning på Folkets Bio, som du Rées varit med om att starta, och följdes upp av den mer uppmärksammade Tältet (1978), dokumentationen av "Tältprojektet" (även kallat "Vi äro tusenden"), som med 1970-talet som utgångspunkt skildrade arbetarrörelsens historia.

Tältet gjorde du Rées i samarbete med dåvarande sambon Christina Olofsson och tillsammans fortsatte de med spelfilmerna Målaren (1982) och Jacob Smitaren (1983), till vilka de även skrev manus. Målaren, som handlade om konflikten hos ett par industriarbetare som längtar efter ett mer meningsfullt (=konstnärligt) arbete, blev i stort sett vänligt mottagen. Inte minst uppskattades den fotografiska skildringen av Göteborg. Efteråt kan man väl säga att filmen även speglade du Rées egen kluvenhet mellan det politiska engagemanget och det konstnärliga uttrycket, något som präglat flertalet av hans kort- och långfilmer.

Efter Jacob Smitaren, som allmänt betraktades som en helt misslyckad film, separerade Olofsson och du Rées, men 1989 gjorde han ensam comeback som spelfilmsregissör med en film om kärlekens pris, s/y Glädjen, efter en roman av Inger Alfvén. Den utspelas huvudsakligen på en segelbåt och skildrar parallellt hur två olika äktenskap speglas mot varann. Flertalet kritiker var denna gång positiva. du Rées sista spelfilm, Tag ditt liv, som kom sex år senare, betraktades allmänt som ett ambitiöst misslyckande. Filmen - löst baserad på Per Gunnar Evanders "Uppkomlingarna. En personundersökning" - var ett försök till personlig uppgörelse med vänsterrörelsens förlorade engagemang. I filmen spelar du Rées fotografen Göran som söker finna svaret på varför en generationskamrat blivit mördad, men pusselbitarna, som även hämtats från du Rées och andra vänsterradikalers tidigare filmer, blev för kantiga och diffusa.

du Rées har under hela sin karriär även varit filmpolitiskt aktiv. Efter det första engagemanget för Filmcentrum och Folkets Bio har han varit vice ordförande i Teaterförbundet och ordförande i förbundets filmavdelning, ledamot av Filminstitutets styrelse samt lärare vid Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg.

2006-2010 ingick du Rées i forskningsprojektet "Passionen för det reala" vid Göteborgs universitet. I studien "Dokument - Verklighet - Sanning" återkom du Rées till det motiv som var bakgrunden till hans första dokumentärfilm, användningen av den rörliga bilden i samband med rättegångar mot demonstranter, något som åter blivit aktuellt efter kravallerna på Vasaplatsen 2001. Demonstrationerna gällde denna gång EU:s toppmöte i Göteborg med Georg W. Bush som gäst.

Det blev fortsatta forskningsprojekt om film och rörlig bild för du Rées del, nu som professor. Efter pensioneringen 2012 utsågs Göran du Rées till ledamot i Lauritzenska stiftelsens styrelse för filmhistorisk forskning.

Bengt Forslund (2015)

Utmärkelser

Guldhatten Göteborg 1997
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1982

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Roll
Konstnärlig rådgivare
Samproducent
B-foto
Stillbildsfoto
Övrig medarbetare
Tack till
Arkiv

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?