Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Foto
B-foto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1973). Född Per August Källberg i Sankt Görans församling, Stockholm.-Per Källberg fick sin utbildning på Christer Strömholms fotoskola och sin chans som fotograf med Bo Widerbergs Mannen på taket, 1976, som han fick överta sedan Widerberg  och norrmannen Odd Geir Sæther inte kunnat komma överens. 1979 fotograferade han Stefan Jarls Ett anständigt liv och det ledde till ett långt samarbete i femton filmer under 30 år, med...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1973). Född Per August Källberg i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Per Källberg fick sin utbildning på Christer Strömholms fotoskola och sin chans som fotograf med Bo Widerbergs Mannen på taket, 1976, som han fick överta sedan Widerberg  och norrmannen Odd Geir Sæther inte kunnat komma överens. 1979 fotograferade han Stefan Jarls Ett anständigt liv och det ledde till ett långt samarbete i femton filmer under 30 år, med toppar som Naturens hämnd, 1983, för vilken han fick Filmbanan, Sveriges filmfotografers pris, och Jag är din krigare, 1997, där fotot blev Guldbaggenominerat.

Guldbaggenominerad blev han även för sin sista film, Simon Kaijsers Stockholm Östra, 2011, då han redan var svårt sjuk. Dessförinnan hade dock nomineringen för Anders Grönros Agnes Cecilia, 1991, resulterat i en Guldbagge. För den och Kjell-Åke Anderssons Min store tjocke far fick han även Göteborgs Filmfestivals pris Filmfotografen 1993.

Källberg hade ett ovanligt gott renommé i branschen och ansågs ha en unik känsla för ljus och bildseende, vilket inte minst märks i de många dokumentärerna.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad 2012 Bästa foto Stockholm Östra
Stockholm 1998 Bästa foto Jag är din krigare
Pris för bästa foto Göteborg 1993 (Sällskapets Maneten och Göteborgs Film Festivals pris Filmfotografen)
Guldbagge Stockholm 1992 Bästa foto Agnes Cecilia - en sällsam historia
Filmbana Stockholm 1983 Naturens hämnd

Insatser

Regi
Foto
Roll
B-foto
Kompletterande foto
Foto, andrateam
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?