Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1969-1991), regissör. Född Brita Agneta Ehrensvärd i Matteus församling, Stockholm. Hon är uppväxt i Bromma där hon spelade amatörteater i skolan och skrev egna pjäser. Direkt efter studentexamen började hon vid Calle Flygares teaterskola och därefter vid Scenskolan i Stockholm 1972-1975. Dessemellan hade hon även för en tid arbetat som mentalvårdare vid Beckomberga. Redan under scenskoletiden fick hon sin första betydande filmroll som en av tonårsflickorna i Om 7 flickor (1973). Hon engagerades vid Dramaten 1975 och har...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1969-1991), regissör. Född Brita Agneta Ehrensvärd i Matteus församling, Stockholm.

Hon är uppväxt i Bromma där hon spelade amatörteater i skolan och skrev egna pjäser. Direkt efter studentexamen började hon vid Calle Flygares teaterskola och därefter vid Scenskolan i Stockholm 1972-1975. Dessemellan hade hon även för en tid arbetat som mentalvårdare vid Beckomberga.

Redan under scenskoletiden fick hon sin första betydande filmroll som en av tonårsflickorna i Om 7 flickor (1973). Hon engagerades vid Dramaten 1975 och har i stort sett förblivit där med undantag för ett par sejourer vid Norrbottensteatern och Länsteatern i Härnösand 1981-1984. Med tiden har hon kommit att regissera i allt högre utsträckning och syns inte längre så mycket som skådespelare. Mest känd har hon kanske blivit som den alkoholiserade journalisten Eva i tv-serien Det var då ... (1989). Under 2000-talet har Ehrensvärd i allt högre utsträckning fokuserat på sin karriär inom teatern och hon har regisserat flertalet pjäser på olika scener runt om i landet, däribland Dramaten. Sedan 2004 är hon konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?