Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

Finsk-svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1966). Född Gunilla Birgitta Nyroos i Vasa, Finland. Med svensk mamma och finsk pappa flyttade hon med sin familj till Stockholm i unga år där man i bostadsbristens tid var tvungna att föra en mycket ambulerande tillvaro. Enligt henne själv var det en teaterintresserad lärarinna i Engelbrekts folkskola som först gjorde henne intresserad av skådespelande. Efter skolan arbetade hon i klädaffär och vid postgirot och tog privatlektioner för Sif Ruud. Hon gick även en teaterkurs vid Borgarskolan samt staterade på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Finsk-svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1966). Född Gunilla Birgitta Nyroos i Vasa, Finland.

Med svensk mamma och finsk pappa flyttade hon med sin familj till Stockholm i unga år där man i bostadsbristens tid var tvungna att föra en mycket ambulerande tillvaro. Enligt henne själv var det en teaterintresserad lärarinna i Engelbrekts folkskola som först gjorde henne intresserad av skådespelande. Efter skolan arbetade hon i klädaffär och vid postgirot och tog privatlektioner för Sif Ruud. Hon gick även en teaterkurs vid Borgarskolan samt staterade på Dramaten. Hon kom trots flera försök inte in vid Dramatens elevskola och sökte sig i stället till Göteborg och utbildade sig där 1966-1969 vid Scenskolan. Därpå följde Folkteatern i ett stort antal år från 1969 till 1986 då hon återvände till Stockholm. Där blev hon 1994 engagerad av Dramaten.

Redan tidigt blev hon känd för en större allmänhet när hon gestaltade storbondehustrun i serien Hem till byn (1971) och har forsatt med detta genom alla serieomgångar sedan dess. Denna rollkaraktär har blivit något vägledande för mycket annat som hon gjort sedan dess. Med sitt lite allvarliga och nedtonade yttre har hon kommit att gestalta en lång rad starka och självständiga kvinnor där hon gärna tydligt plockat fram deras inre resning. Sålunda blev hon närmast en självklar Moa Martinson i filmen Moa (1986). Hon gjorde även matematikern Sonja Kovalevskij i Berget på månens baksida (1983) och den kämpande politikeränkan i Rusar i hans famn (1996). På scen (och i TV) har hon gjort snarlika kvinnoporträtt i Shirley Valentine (1989) och Timmarna med Rita (1985, gjord för TV 1988). Mycket av detta har tillkommit i samarbete med hennes man, skådespelaren och regissören Lennart Hjulström. Hon erhöll 1984 års Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Berget på månens baksida. 1998 fick hon filmpriset Guldtackan för sina positiva kvinnoroller, främst då i Rusar i hans famn.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2008 Bästa kvinnliga biroll Nina Frisk
Pris Stockholm 2008 Moa-stipendiet
Festivalpris Siena 2002 Reparation (särskilt omnämnande)
Guldbaggenominerad Stockholm 1997 Bästa skådespelerska Rusar i hans famn
Stockholm 1987 Bästa skådespelerska Moa
Guldbagge Stockholm 1985 Bästa skådespelerska Berget på månens baksida
Festivalpris Taormina 1984 Berget på månens baksida (delat skådespelarpris - Polyfemos gyllene mask)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?