Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1970). Född Helge Olof Skoog i Borås. Han är son till borgmästaren i Borås och spelade en del teater som barn. Vid Borås läroverk var han 1957 med och bildade teatergruppen Rampljus. Från början hade han tänkt att bli jurist men fick så en roll vid fästningsspelen i Varberg. Där blev han uppmuntrad av skådespelaren Kolbjörn Knudsen att gå vidare och sökte till Göteborgs stadsteaters elevskola. Han kom inte inte där men väl vid Dramatens elevskola där han utbildades 1958-1961. Var sedan först vid Dramaten och fortsatte via...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1970). Född Helge Olof Skoog i Borås.

Han är son till borgmästaren i Borås och spelade en del teater som barn. Vid Borås läroverk var han 1957 med och bildade teatergruppen Rampljus. Från början hade han tänkt att bli jurist men fick så en roll vid fästningsspelen i Varberg. Där blev han uppmuntrad av skådespelaren Kolbjörn Knudsen att gå vidare och sökte till Göteborgs stadsteaters elevskola. Han kom inte inte där men väl vid Dramatens elevskola där han utbildades 1958-1961. Var sedan först vid Dramaten och fortsatte via Pistolteatern och Riksteatern 1967 till Stockholms stadsteater där han förblev till pensioneringen 1997. Där har han också verkat vid Unga Klara och ledde Klara soppteater från 1988.

Helge Skoog har mest gjort sig känd som skådespelare med satirisk skärpa där han samarbetade med Jan Bergquist på dennes debattpjäser såsom Ivar Kreugers svindlande affärer (1969, för TV 1972) och Buss på sta'n (1970). Många av dessa har visats i tv som Hur man blir rik på aktier (1970), Ljuger Gustav Johansson? (1972) och Folke Bengtssons underbara resa (1975). Han har också sysslat med improvisationsteater under formen Teatersport som också visats i tv och där den store inspiratören heter Keith Johnstone.

Bland andra mer bemärkta och uppskattade roller kan nämnas som Fritiof Enbom i tv-filmen Affären Enbom (1973) och som Ture Sventon i både tv i T. Sventon privatpraktiserande privatdetektiv (1989) och på film i T. Sventon och fallet Isabella (1991), en roll spelad med återhållsam skärpa. Under 2000 och 2010-talet medverkade han under elva säsonger som berättarröst/kommentator i TV4:s matlagningsprogram Halv åtta hos mig. I denna roll gjorde han stor succé såväl bland tittare som kritiker och Dagens Nyheters Johan Croneman skrev bl. a. ”Man kan bara inte sluta lyssna. På Helge. Utan honom, inget program.”

1962 fick han Riksteaterns stipendium och 1993 Svenska Teaterkritikers förenings pris för sin verksamhet med soppteatern.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Pris Stockholm 2000 (Lars Salvius-priset; 75.000 kr)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?