Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Speaker

Beskrivning

Skådespelare, teaterchef. Född Paul Granditsky i Katarina församling, Stockholm. Han var son till östeuropeiska immigranter och växte upp på Söder i Stockholm, där han tidigt kom i kontakt med teatern via den amatörteaterverksamhet som bedrevs i hemmet genom det judiska dramatiska sällskap som spelade på jiddish. Han kom att medverka vid bl.a. en av Ingmar Bergmans uppsättningar vid Studentteatern, Fan ger ett anbud (1943) och filmdebuterade som en av gymnasisterna i Hets (1944). Han blev elev vid Per-Axel Branners Nya Teatern från 1945 och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare, teaterchef. Född Paul Granditsky i Katarina församling, Stockholm.

Han var son till östeuropeiska immigranter och växte upp på Söder i Stockholm, där han tidigt kom i kontakt med teatern via den amatörteaterverksamhet som bedrevs i hemmet genom det judiska dramatiska sällskap som spelade på jiddish. Han kom att medverka vid bl.a. en av Ingmar Bergmans uppsättningar vid Studentteatern, Fan ger ett anbud (1943) och filmdebuterade som en av gymnasisterna i Hets (1944).

Han blev elev vid Per-Axel Branners Nya Teatern från 1945 och tjänstgjorde även som regiassistent. 1951-1954 var han chef för Stockholms skolbarnteater varefter Gösta Folke tog honom till Upsala stadsteater. Efter en schism med Folkes efterträdare accepterade han ett jobb som chef för Borås stadsteater 1957-1964 varefter han återvände till Uppsala och blev chef där mellan åren 1964-1974. Därefter var han engagerad av Dramaten som regissör och skådespelare fram till 1986 där han åter blev teaterchef, nu i Helsingborg, vilket varade till 1989. De sista åren ägnade han åt Skillinge teater i Skåne.

Han har blivit mest känd och uppskattad för sina många år som teaterchef vid flera scener, kanske främst för perioden i Uppsala där han gjorde en inledande succé 1965 med Doris Lessings Tigerlek med sig själv och hustrun Anita Blom. Det judiska arvet kom främst fram i uppsättningen av Spelman på taket (1969) med sig själv i huvudrollen som mjölkmannen Tejve. Han förutspåddes tidigt att med sitt utseende bli predestinerad att bara spela exotiska karaktärer men lyckades i stor utsträckning undvika att hamna i det facket. Möjligen bidrog hans diskret allvarliga framtoning till att han fick ett bredare rollregister än så. Sålunda gjorde han en uppmärksammad gestaltning i tv av Bertolt Brecht i På flykt undan mina landsmän (1976).

Efter filmdebuten dröjde det länge innan han fick någon större och mer uppmärksammad roll. Det var först 1972 detta skedde med Per Berglunds tv-film Repmånad men därefter blev han relativt flitigt förekommande skådespelare, främst i tv, ofta i roller på den övre delen av den sociala skalan som läkare, minister, lärare osv. Emellanåt kunde han spela mindre sympatiska roller såsom spelhåleägaren i Spanarna (1983).

Han var tidigare gift med skådespelerskan Ulla Akselson, senare med skådespelerskan Anita Blom och är far till skådespelerskan Tove Granditsky-Svensson.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?