Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Alternativnamn
Regi
Producent
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare och producent. Född Mats Helge Olsson i Lidköping, Skaraborgs län.-Han har kallats "Lidköpings Fassbinder" och angett Ragnar Frisk som förebild. En mer self-made filmmakare än Mats Helge Olsson hittar man knappt i svensk filmhistoria. Som underpresterande 16-åring slutade han skolan och for till Stockholm med en dröm om att komma in vid filmen men möttes av kalla handen. Bättre gick det i Småland, där Olsson lite senare kom i kontakt med entreprenören Big Bengt Erlandsson och av denne fick entusiastiskt klartecken för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare och producent. Född Mats Helge Olsson i Lidköping, Skaraborgs län.

-

Han har kallats "Lidköpings Fassbinder" och angett Ragnar Frisk som förebild. En mer self-made filmmakare än Mats Helge Olsson hittar man knappt i svensk filmhistoria. Som underpresterande 16-åring slutade han skolan och for till Stockholm med en dröm om att komma in vid filmen men möttes av kalla handen. Bättre gick det i Småland, där Olsson lite senare kom i kontakt med entreprenören Big Bengt Erlandsson och av denne fick entusiastiskt klartecken för en western. Olsson passade på att göra två stycken, The Frozen Star och I död mans spår, den förstnämnda med Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen och bägge inspelade i Erlandssons temapark High Chaparral i mitten av 1970-talet. Genren, som högst föraktfullt kom att benämnas lingonwestern, hade en föregångare i Börje Nybergs Wild West Story (1964, även den med Lindstedt) men fick inga efterföljare. Istället slog sig Olsson nu ihop med skådespelaren Per Oscarsson. I rasande takt fullbordade de en dolda kameran-komedi (Heja Sverige, 1979), en thriller (Tvingad att leva, 1980) och en science fiction-film (Attentatet, 1980).

Störst anlagd av duons samarbeten var emellertid Sverige åt svenskarna (1980), ett burleskt historiskt nationalepos med Oscarsson i fyra roller, en 120-hövdad ensemble bestående av idel kända namn samt cirka tusen statister. Som regissör stod Oscarsson (efter att den, enligt Olsson, ursprungligen engagerade Ingmar Bergman tvingats lämna Sverige) och som producent Olsson (som, enligt Oscarsson, även faktiskt regisserade det mesta). Resultatet blev ett förödande fiasko med rättsligt efterspel. Olsson gick i personlig konkurs och dömdes till fyra månaders fängelse på grund av oegentlig bokföring. Än idag väntar cirka tusen statister på ersättning för sina insatser.

Den sedan dess alltmer autonoma Olsson gjorde 1984 en återkomst på svenska biografer med The Ninja Mission, ett tidigt svensk bidrag i den actiongenre inom vilken vi haft liten eller ingen tradition. Filmen sågades av de svenska kritikerna men filmen tog sig ut i världen. I USA visades den den på 50 New York-biografer samtidigt, hamnade på den amerikanska biotoppens tredjeplats och lär så småningom ha spelat in mellan 200 och 300 miljoner kronor i sammanlagt 56 länder - allt enligt upphovsmannen själv, som från och med denna film oftast kallar sig enbart Mats Helge i förtexterna. Under kommande år levererade han ett antal verk i denna och besläktade genrer, alltid inspelade i hemstaden Lidköping (som bland annat fick gestalta både Moskva och diverse amerikanska orter), alltid på engelska och allt som oftast med personal som fick vänta på gagerna. Samtidigt har Olssons filmindustri fått visst rykte som en plantskola för unga och oprövade talanger; regissören Anders Nilsson började här, så även skådespelaren Camilla Lundén med flera. En veteran som Arne Mattsson bjöds också in att regissera några av sina sista filmer i Lidköping. Mattsson och Olsson samregisserade exempelvis The Mad Bunch 1989, med David Carradine i huvudrollen.

Med nya tidsfenomen som kabel-TV och dess uppsjö av lågbudgetaction blev konkurrensen på det område där Olssons produkter hör hemma allt större och att döma av hans (sannolikt ännu inkompletta) filmografi tycks litet nytt ha sett dagens ljus sedan 1990-talet. Däremot hyllar en ung generation av B-filmsfans Mats Helge Olsson som svensk filmrebell och jagar passionerat hans med tiden alltmera svårsedda alster på allehanda hemfilmformat. Upphovsmannen själv har ännu varit motvillig att släppa sina filmer på DVD med motiveringen att han "inte vill ge kritikerna chansen att såga honom igen". Beundrarna fortsätter icke desto mindre att hålla tummarna.

Jan Lumholdt (2013)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?