Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1975). Född Anna Katarina Gunke i Lidingö. Gift med skådespelaren och regissören Göran Stangertz.Hon är uppväxt i medelklassmiljö på Lidingö och redan som barn var hon på det klara med sitt yrkesval. Hon började som mycket ung vid Inga Tobiassons barnteater och efter skolan började hon arbeta som påkläderska och statist på Dramaten samt emellanåt som barnskötare och modell. Hon kom in vid Scenskolan i Göteborg 1978. Redan under scenskoletiden fick hon sitt genombrott i tv-serien Hedebyborna (1978,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1975). Född Anna Katarina Gunke i Lidingö. Gift med skådespelaren och regissören Göran Stangertz.

Hon är uppväxt i medelklassmiljö på Lidingö och redan som barn var hon på det klara med sitt yrkesval. Hon började som mycket ung vid Inga Tobiassons barnteater och efter skolan började hon arbeta som påkläderska och statist på Dramaten samt emellanåt som barnskötare och modell.

Hon kom in vid Scenskolan i Göteborg 1978. Redan under scenskoletiden fick hon sitt genombrott i tv-serien Hedebyborna (1978, 1980 och 1982) efter att tidigare haft mindre roller i ett par andra serier Dygnet runt (1978) och Strandfyndet/Strandvaskeren (1978).

Efter examen 1981 kom hon till Malmö stadsteater där hon i stort sett varit verksam sedan dess och har också spelat en del privatteater. Hon har gestaltat det mesta från snälla mammor till ganska osympatiska typer.

Genom sin blondhet och svala utstrålning har hon mest kommit till sin rätt i rena "bitchroller" med början i Varuhuset (1988), där hon spelade iskall ekonom, och detta blev än mer märkbart när hon fick hoppa in och ersätta Jessica Zandén som den kallhamrade affärskvinnan Rebecka Bovallius i långserien Skilda världar (1997-2002).

Hon har varit gift med skådespelaren och regissören Göran Stangertz och är mor till skådespelerskan Niki Gunke Stangertz.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?