Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Anna Catarina Lidén i Mölltorp, Västergötland. Mor till skådespelaren Anton Körberg och artisten Avicii (Tim Bergling).-Föräldrarna ägnade sig åt amatörverksamhet inom lokala NTO och efter studenten började hon vid Skara Skolscen varpå följde utbildning vid Scenskolan i Malmö 1968-1971. Efter detta blev hon fast anställd vid Upsala Stadsteater där hon förblivit med avbrott för perioder av tjänstledighet för att medverka i en rad tv-serieproduktioner. Det var meningen att hon skulle gjort sin filmdebut i TV-serien...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Anna Catarina Lidén i Mölltorp, Västergötland. Mor till skådespelaren Anton Körberg och artisten Avicii (Tim Bergling).

-

Föräldrarna ägnade sig åt amatörverksamhet inom lokala NTO och efter studenten började hon vid Skara Skolscen varpå följde utbildning vid Scenskolan i Malmö 1968-1971. Efter detta blev hon fast anställd vid Upsala Stadsteater där hon förblivit med avbrott för perioder av tjänstledighet för att medverka i en rad tv-serieproduktioner. Det var meningen att hon skulle gjort sin filmdebut i TV-serien Snapphanar (1971) men ett benbrott satte stopp och i stället fick hon sitt Uppsalaengagemang.

I TV framträdde hon upp för första gången i serien De lyckligt lottade (1976) i en något osympatisk bitchroll men denna har varit lite av undantag. På bio fick hon till en början spela en rad ganska präktigt endimensionella och duktiga karaktärer i bl.a. filmer av Jan Halldoff som Polare (1976) och Lasse Hallström i Jag är med barn (1979). Så småningom blev det mer komplexa karaktärer och i TV-filmen Bärgningen  (1982) visade hon upp mycket mer av sin talang i rollen som John Bauers hustru. Den snälla framtoningen slog dock igenom i en film som Mot härliga tider (1983) där hon skulle ha spelat en ganska hjärtlös affärskvinna men där det blev en sympatisk och förstående karaktär av det hela.

Under de senare åren har hon framför allt etablerat sig i TV-rutan i en rad långserier som socialt bundna och instängda medelklasskvinnor, och med sin vardaglighet blivit ett lyft för serier som Vänner><fiender (1996-2000), Familjen (2002) och Skeppsholmen (2002-2003). Man kan karaktärisera hennes agerande som präglat av prestigelöshet som resulterar i en stor naturlighet och närvaro. På scen har hon spelat egna favoriter som Tjechov och Lars Norén, bl.a. i en minnesvärd Underjordens leende (1984) i Uppsala av den senare.

Tillsammans med Tommy Körberg fick hon 1977 sonen Anton Körberg.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2010 Bästa kvinnliga biroll I taket lyser stjärnorna

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?