Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1975), regissör. Född Karl Kristian Mikael Segerström i Lund. -Michael Segerström växte upp i Skurup som lärarson och hade vissa framtidsplaner att fortsätta på lärarbanan. Han bedrev universitetsstudier i Lund där han också kom med i trotskistiska kretsar och arbetade också en tid som lärare innan han sedan drogs till andra intressen. Han försökte förgäves komma in vid Scenskolan men kom istället i kontakt med Teater 23 i Malmö och började spela där. Tillsammans med sin bror Thomas bildade han Tidningsteatern som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1975), regissör. Född Karl Kristian Mikael Segerström i Lund.

-

Michael Segerström växte upp i Skurup som lärarson och hade vissa framtidsplaner att fortsätta på lärarbanan. Han bedrev universitetsstudier i Lund där han också kom med i trotskistiska kretsar och arbetade också en tid som lärare innan han sedan drogs till andra intressen. Han försökte förgäves komma in vid Scenskolan men kom istället i kontakt med Teater 23 i Malmö och började spela där. Tillsammans med sin bror Thomas bildade han Tidningsteatern som under ett tiotal år turnerade runt med sketcher och vänstersatir som han själv skrev. Verksamheten avsatte också spår i form av TV-serien Totaltelevisionen (1977), där han gestaltade en serie udda reportrar. De kom också att 1977 medverka i "Tältprojektet" och i filmen om detta (1978).

Så småningom kom Segerström och Tidningsteatern till Stockholm och var 1984 med och grundade Boulevardteatern, där man snabbt slog igenom med sin föreställning "Teaterterroristerna" (1985) som också blev film 1986. Han har sedan varit verksam vid denna scen som skådespelare, pjäsförfattare och regissör till fram till 2000.

Den första skådespelarerfarenhet kom som ung statist i Edvard Perssonfilmen Blå himmel (Georg Årlin, 1955). 1985 spelade han Edvard Persson i den egna pjäsen "Edvard och jag" och han kom senare att reprisera rollen i en TV-serie om denne, Allt ljus på mig! (1987). Annars har Segerström blivit mest känd för sin närmast anarkistiska humor, bl.a. i den kultförklarade barn-TV-serien På kurs med Kurt (1981) där han utvecklade en ganska vildsint komik. Mer ordinära spel- och karaktärsroller har han haft i Svindlande affärer (Peter Schildt, Janne Carlsson och Jonas Frick, 1985) som den osympatiske pastorn Moloch, Tre terminer (1991), Den goda viljan (Bille August, 1991) och i TV-serien Hotel Seger (2000-2001) där han spelade otrevlig restaurangchef. 2000 satte han upp den självbiografiska enmanspjäsen "Jag - en gubbe". 2008 tilldelades Segerström en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för sin insats som Bernard i Johan Klings Darling (2007). Under 2010-talet har han bl. a. setts som Klabbarparn i Åsa-Nisse - wälkom to Knohult (Fredrik Boklund, 2011)

1994 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Mobergstipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2008 Bästa manliga huvudroll Darling

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?