Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller från 1976). Född Stig Tomas Norström i Södertälje. Död i Stockholm.-Tomas Norström läste skapande dramatik som tillvalsämne i gymnasiet och fick sedan en del småroller i olika tv-filmer. Han fortsatte 1978–1981 med utbildning vid Scenskolan i Stockholm och arbetade sedan vid Länsteatern i Västmanland, Riksteatern, Pistolteatern (1984–1986) samt Boulevardteatern (1989–1990).Efter Pistolteaterns upplösning kring...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

 

Svensk skådespelare (filmroller från 1976). Född Stig Tomas Norström i Södertälje. Död i Stockholm.
-
Tomas Norström läste skapande dramatik som tillvalsämne i gymnasiet och fick sedan en del småroller i olika tv-filmer. Han fortsatte 1978–1981 med utbildning vid Scenskolan i Stockholm och arbetade sedan vid Länsteatern i Västmanland, Riksteatern, Pistolteatern (1984–1986) samt Boulevardteatern (1989–1990).

Efter Pistolteaterns upplösning kring 1986 fortsatte han med dess avläggare Nya Pistolteatern från 1994 och var dess konstnärlige ledare fram till 2001 och avskedsföreställningen "Frimärkssamlarens hämnd". Här har var han både skådespelare och regissör; regidebut med "Little Egypt" (1995), och var med och skapade succéföreställningen "Pistvakt" (1996) om tre bröder med detta yrke, en vidareutveckling av Baywatch-parodin "Strandvakt" (1995). Föreställningen blev sedan tv-serien Pistvakt – en vintersaga i två säsonger 1998–2000 samt den biografdistribuerade långfilmen Pistvakt (Stephan Apelgren, 2005), där han spelade den yngsta brodern i trion. Den rollen var måhända signifikativ för många av hans roller. Han hade en utstrålning av troskyldighet vilket gjorde att han ofta placerades i roller som tönt eller byfåne. Som sådan gjorde han sig särskilt bemärkt som den lite svagsinta Ove i filmen Jägarna (1996). 

Övriga filmroller som kan nämnas är titelrollen i Hammar (Håkan Alexandersson, 1992) som han också medverkade i manusarbetet till och rollen i A Cure for Wellness (Gore Verbinski, 2017), samt polismästaren i både tv-serien och långfilmerna om LasseMajas detektivbyrå.

Han regisserade och skrev manus även till tre kortfilmer. Tomas Norström sade sig vara Chaplininspirerad genom att vilja blanda komik och tragik och se skrattet som en ibland nödvändig terapi i livet.

P O Qvist (2004), redigerad 2021

 

Insatser

Regi
Manus
Producent
Klippning
Roll
Postproducent

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?