Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (4 st)

Roll
Medverkande
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare. Född Eva Marie Fröling i Matteus församling, Stockholm. Mor till skådespelaren Tilde Fröling. - Ewa Fröling har en gedigen och bred karriär bakom sig.På teaterscenen har Ewa medverkat i ett antal föreställningar både i Stockholm och ute i landet.På Stockholms Stadsteater debuterade hon i Jösses flickor och kom senare att ingå i Klarateaterns ensemble under Suzanne Ostens ledning.Hon var under åren 1977-1990 knuten till Dramaten, där hennes första uppdrag var Stiftelsen i regi av Alf Sjöberg. Bland...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare. Född Eva Marie Fröling i Matteus församling, Stockholm. Mor till skådespelaren Tilde Fröling.

-

Ewa Fröling har en gedigen och bred karriär bakom sig.

På teaterscenen har Ewa medverkat i ett antal föreställningar både i Stockholm och ute i landet.

På Stockholms Stadsteater debuterade hon i Jösses flickor och kom senare att ingå i Klarateaterns ensemble under Suzanne Ostens ledning.

Hon var under åren 1977-1990 knuten till Dramaten, där hennes första uppdrag var Stiftelsen i regi av Alf Sjöberg. Bland senare roller kan nämnas Sjörövar-Jenny i Tolvskillingsoperan (1988).

Efter det har Ewa varit frilansare och bl.a. medverkat i ett antal produktioner på SVT, t.ex. En far i regi av Bo Widerberg.

På bioduken har vi sett henne i t.ex. Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. 2009 medverkade hon i Män som hatar kvinnor.

Ett femtiotal filmer har det blivit vid det här laget inklusive filmproduktioner utomlands. Hon har belönats med filmpriser i Kanada samt Frankrike.

Förutom scen- samt filmproduktioner har Ewa haft andra uppdrag:

Hon har sjungit med Lars Forssell vilket resulterade i CD:n Jag har två sidor.

Hon har skrivit och producerat föreställningar för Radioteatern samt satt upp revy på Södra teatern och spelat buskis under Vilgot Sjöman.

Som regissör har hon satt upp Finns Vi? på Dramaten samt producerat föreställningen på eget bolag för TV.

Hon har undervisat på Scenskolan och suttit i juryn för The European Film Academy.

Utmärkelser

Festivalpris Rouen 1988 Demoner (bästa kvinnliga huvudroll)
Guldbaggenominerad Stockholm 1987 Bästa skådespelerska Demoner
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1985
Festivalpris Montreal 1981 Sally och friheten (bästa skådespelerska)

Insatser

Roll
Medverkande

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?