Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1976). Född Elin Karin Klinga i Katarina församling, Stockholm.-Elin Klinga är en skådespelare med mycket påbrå då hennes föräldrar, Hans Klinga och Malin Ek, är skådespelare och morföräldrarna var koreografen Birgit Cullberg och skådespelaren Anders Ek. Ändå var det inte helt självklart för henne att följa i deras spår utan arbetade efter studier vid Adolf Fredriks musikgymnasium inom så skilda verksamheter som psykvården, klädaffär och TV-service. Hon genomgick dock Kulturama som förberedelse och kom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1976). Född Elin Karin Klinga i Katarina församling, Stockholm.

-

Elin Klinga är en skådespelare med mycket påbrå då hennes föräldrar, Hans Klinga och Malin Ek, är skådespelare och morföräldrarna var koreografen Birgit Cullberg och skådespelaren Anders Ek. Ändå var det inte helt självklart för henne att följa i deras spår utan arbetade efter studier vid Adolf Fredriks musikgymnasium inom så skilda verksamheter som psykvården, klädaffär och TV-service. Hon genomgick dock Kulturama som förberedelse och kom sedan in vid Teaterhögskolan i Stockholm 1991 där hon efter examen 1994 blev fast engagerad vid Dramaten. Där har hon bl.a. fått flera roller hos Ingmar Bergman vilket kan ses som ett erkännande. En kritiker skrev efter dennes uppsättning 1996 på Dramaten av Backanterna att Elin Klinga hade den stora skådespelererskans utstrålning. Bergman menar också i en intervju med Henrik Sjögren att valet av henne för denna roll var ett vågspel som emellertid visade sig oerhört lyckat. Det var säkert också av den anledningen hon fick gestalta Tora Teje i Bergmans uppsättning av Bildmakarna, först på scen och sedan i TV (2000). Hennes roller inom film och TV har varit ganska få och smarsmakade, mest känd är kanske rollen som Härskarinnan på slottet i Glasblåsarns barn (1998), som väl speglar hennes allvarliga och karismatiska utstrålning. 2000 erhöll hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium. (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?