Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller från 1976). Född Lena Maria Jonna Olin i Oscars församling, Stockholm. Dotter till skådespelaren och regissören Stig Olin och skådespelaren Britta Olin (tidigare Holmberg). Gift med regissören Lasse Hallström 1994. - Lena Olin deltog i Fröken Sverige-tävlingen 1974 och blev tvåa i finalen men vann samma år tävlingen Miss Skandinavien. Efter två misslyckade försök kom hon in på Scenskolan i Stockholm 1976 och efter examen 1979 blev hon som enda i sin årskull fast engagerad vid Dramaten. Då hade hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (filmroller från 1976). Född Lena Maria Jonna Olin i Oscars församling, Stockholm. Dotter till skådespelaren och regissören Stig Olin och skådespelaren Britta Olin (tidigare Holmberg). Gift med regissören Lasse Hallström 1994.

-

Lena Olin deltog i Fröken Sverige-tävlingen 1974 och blev tvåa i finalen men vann samma år tävlingen Miss Skandinavien. Efter två misslyckade försök kom hon in på Scenskolan i Stockholm 1976 och efter examen 1979 blev hon som enda i sin årskull fast engagerad vid Dramaten. Då hade hon redan haft sin första stora filmroll i Picassos äventyr (Tage Danielsson, 1978). Ytterligare en stor roll kom två år senare i Kärleken (Theodor Kallifatides, 1980).

Vid Dramaten blev hon snart utpekad som en av Ingmar Bergmans favoriter och inte utan skäl då hon fick tunga roller i hans uppsättningar av "Kung Lear" (1984) och "Ett drömspel" (1986). Hon fick dessutom senare hoppa in i den föreställning av "Fröken Julie" som gästspelade med stor framgång i New York 1991. Efter att ha haft en liten roll i Fanny och Alexander (Ingmar Bergman, 1982) fick hon en av huvudrollerna i Bergmans TV-film Efter repetitionen (1984). Detta har på sitt sätt bidragit till en internationell karriär som fick en framgångsrik början med The Unbearable Lightness of Being / Varats olidliga lätthet (Philip Kaufman, 1988), vilken gjorde att hon beskrevs som "en ny Garbo" i amerikanska kritikerkretsar. Rollen i Enemies - A Love Story / Fiender, en berättelse om kärlek (Paul Mazursky, 1989) inbringade New Yorks filmkritikers pris 1989 för bästa biroll och gav Olin dessutom en Oscarsnominering det följande året. Även fast hon en gång har sagt "hellre barnteater än dollar" så har de internationella uppdragen fortsatt.

Olin hade även en roll i Lasse Hallströms första svenska film på 24 år, Hypnotisören (2012).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Academy Award-nominering Los Angeles 1990 Fiender, en berättelse om kärlek (bästa kvinnliga biroll)
Circle Prize New York 1989 Fiender, en berättelse om kärlek (bästa kvinnliga biroll)
Ingmar Bergman-priset Stockholm 1980

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?