Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1968). Född Pontus Karl Fredrik Gustafsson i Oscars församling, Stockholm. Han började redan som barn skådespela vid Medborgarteaterns barnteater och via sin kamrat Mikael Rundquist fick han barnroller på Dramaten i slutet av 1960-talet. 1966 var han (okrediterad) med i Dramatens uppsättning av Herr Puntila och hans dräng Matti. Mer "officiell debut" på samma scen skedde 1967 i Lars Forssells Sock! Bang! Svisch! Smack! Vroom! och han gjorde ytterligare barnroller där fram till 1969. Vid samma tid filmdebuterade...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1968). Född Pontus Karl Fredrik Gustafsson i Oscars församling, Stockholm.

Han började redan som barn skådespela vid Medborgarteaterns barnteater och via sin kamrat Mikael Rundquist fick han barnroller på Dramaten i slutet av 1960-talet. 1966 var han (okrediterad) med i Dramatens uppsättning av Herr Puntila och hans dräng Matti. Mer "officiell debut" på samma scen skedde 1967 i Lars Forssells Sock! Bang! Svisch! Smack! Vroom! och han gjorde ytterligare barnroller där fram till 1969. Vid samma tid filmdebuterade han som skeppsgossen Kalle i en film efter Elsa Beskow, Farbror Blås nya båt (1968).

Han blev även engagerad för filmdubbning och kom bl.a. att ge röst åt Mowgli i Disneyfilmen Djungelboken. Vid 14 års ålder engagerades han av Helsingborgs stadsteater där han fick sin första stora scenroll. Han avbröt sina gymnasiestudier för att ta ett sabbatsår och arbetade i diverse yrken innan han, som han säger, "mest på skoj" sökte till Scenskolan i Stockholm. Han kom emellertid in vid endast 18 års ålder 1974 och efter examen 1977 blev han engagerad vid Dramaten där han verkat med undantag för några perioder där han bl.a. varit tjänstledig för att spela privatteater. Det var också för en roll i en sådan privatteaterfars, Trassel, som han tilldelades Svenska Dagbladets Poppepris 1993 med motiveringen: för sin subtila komik och halsbrytande akrobatik, ett clowneri i det lilla formatet parat med stor humor i Poppes anda.

I regel har hans rollkaraktärer varit av det mer ungdomligt, oskuldsfulla slaget som fallet var med hans huvudroll som ung biografmusiker i tv-serien Paganini från Saltängen (1987) eller som departementsrådet i thrillerserien Läckan (1974), trots att han där spelade en äldre karaktär i likhet med hans roll som medelålders journalist med mammaproblem i den omdebatterade situationskomedin Glöm inte mamma! (1998). Han har dock emellanåt spelat mer neurotiska karaktärer på ett utmärkt sätt, bl.a. ynglingen i P.O. Enquists I lodjurets timme som även gjorts som tv-version (1989) eller narkoman i tv-serien Goltuppen (1991).

2001 efterträdde han Jörgen Lantz som programledare för Björnes magasin.

2013 tilldelades Gustafsson Dramatens O'Neill-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?