Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Ralf Örjan Valter Rahmberg i Örgryte, Göteborg. Tidigare sambo med skådespelarna Ewa Fröling och Lena Olin samt far till skådespelaren Tilde Fröling. - Han genomgick konstindustriell utbildning och arbetade bl.a. som servitör och dekoratör samt scenarbetare vid Göteborgs stadsteater. Han spelade också rockmusik och medverkade i turnéuppsättningar av musikalerna Hår (1970) och Jesus Christ Superstar (1971) och var också med att göra kabaré med Ted Åström när de vid samma tid satte...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Ralf Örjan Valter Rahmberg i Örgryte, Göteborg. Tidigare sambo med skådespelarna Ewa Fröling och Lena Olin samt far till skådespelaren Tilde Fröling.

-

Han genomgick konstindustriell utbildning och arbetade bl.a. som servitör och dekoratör samt scenarbetare vid Göteborgs stadsteater. Han spelade också rockmusik och medverkade i turnéuppsättningar av musikalerna Hår (1970) och Jesus Christ Superstar (1971) och var också med att göra kabaré med Ted Åström när de vid samma tid satte upp Kabaret Skotten i Göteborg. Han utbildade sig 1974-1977 vid Scenskolan i Malmö och har därefter varit fast anställd vid Dramaten.


Som Dramatensskådespelare har han blivit mycket omskriven och omdebatterad och det inte enbart för prestationerna på scenen. Kvällstidningarnas krigsrubriker har också medfört att han nästan förväxlats med sina roller och påståenden att han spelar "Örjan Ramberg" oavsett roll. Detta kan emellertid inte undanskymma att hans rollregister är mer varierat än så även om han bäst kommit till sin rätt i roller som korresponderar med hans något demoniska och mörka utstrålning.


På scen kan man nämna roller hos Lars Norén, som McMurphy i Gökboet (även gjord för tv 1996) eller som Jason i Medea (1995). På film kan man peka på hans roll som Oxen i den underskattade Älska mej (1986). Han har dock själv pekat på andra och mer avvikande udda filmroller som den i Marie-Louise Ekmans Målarskolan (1990) som han anser som något annorlunda och utvecklande. Han har också visat sig kapabel att bemästra mer komiska roller som i Kjell Sundvalls stumma tv-kortfilm Hålet (1985) och serien Papphammar (1999). Den mer kända rollen som Harry Friberg i en rad Stieg Trenter-filmatiseringar för tv, I dag röd (1987), Lysande landning (1987) och Träff i helfigur (1987), vill han själv dock mest av allt avfärda som konstnärligt nedköp.


2001 erhöll han Dramatens O'Neill-stipendium.


P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Göteborg 2002 Bästa skådespelare Puder

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?