Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1975). Född Sten Ivar Ljunggren i Engelbrekts församling, Stockholm. Han är lärarson, uppväxt i Sigtuna där han spelade teater i skolan och detta intresse tog så småningom överhanden och bidrog till att han övergav sina senare universitetsstudier i språk, trots att hans framträdande i Lycko-Pers resa vid en föreställning vid kårhuset i Stockholm resulterat i fiasko. Efter Axel Witzanskys teaterskola studerade han 1964-1967 vid Scenskolan i Malmö. Efter examen hamnade han vid den då nyinrättade Norrbottensteatern...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1975). Född Sten Ivar Ljunggren i Engelbrekts församling, Stockholm.

Han är lärarson, uppväxt i Sigtuna där han spelade teater i skolan och detta intresse tog så småningom överhanden och bidrog till att han övergav sina senare universitetsstudier i språk, trots att hans framträdande i Lycko-Pers resa vid en föreställning vid kårhuset i Stockholm resulterat i fiasko. Efter Axel Witzanskys teaterskola studerade han 1964-1967 vid Scenskolan i Malmö. Efter examen hamnade han vid den då nyinrättade Norrbottensteatern dit teaterchefen George Fant tagit med sig några elever från scenskolan. Där spelade han bl.a. drängen i Puntila och hans dräng Matti och Lennie i Möss och människor. Han förblev i Luleå till 1973 då han kom till Göteborg där han fram till 1989 alternerat mellan Folkteatern och Stadsteatern, då han flyttade till Stockholm och Stockholms stadsteater och senare frilans med uppdrag för Dramaten.

Det har sagts att han är en de stora birollernas man och har gjort sig bemärkt framför allt i i film och tv som gestaltare av en lång rad ganska tragiska figurer, ett slags buffliga mjukisar som ibland inte har långt till det gråtmilda som illustrerar det sårbara i mansbilden. Han har varit något av stöttepelare i Göteborg-tv:s dramatik och där blev hans porträtt av läraren Henrik med sitt trassliga liv i de olika serieomgångarna av Svenska hjärtan (1987, 1989, 1995 och 1998) väl känt. Senare har han också gjort sig bemärkt som den buttre och konservative f.d. provisialläkaren Axel Holtman i Skärgårdsdoktorn (1997, 1998 och 2000). Under 2000- och 2010-talet har han varit fortsatt aktiv inom såväl TV som film och synts i bl. a Lasemannen (2005) samt Mig äger ingen (Kjell-Åke Andersson, 2013)

Han är gift med skådespelerskan Barbro Oborg. Alla hans barn Maria, Matti och Petter har förekommit i tv-teatersammanhang.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2021 Hedersguldbagge

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?