Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1978). Född Eva-Maria Benson i Brännkyrka församling, Stockholm. Hon utbildades vid Skara skolscen 1967-1968 och vid Scenskolan i Stockholm 1968-1971 och var därefter knuten till bl.a. Fria Proteatern, China, Intiman och Nationalteatern. Som medlem av Fri Pro under en stor del av 1970-talet (och fram till 1983) var hon med i tv-uppsättningar av deras stycken som den starkt kontroversiella Har du hört vad som hänt? (1971) och Mäster Palm lever om (1976). Hon har även skrivit ett par pjäser bl.a. tillsammans med Marie...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1978). Född Eva-Maria Benson i Brännkyrka församling, Stockholm.

Hon utbildades vid Skara skolscen 1967-1968 och vid Scenskolan i Stockholm 1968-1971 och var därefter knuten till bl.a. Fria Proteatern, China, Intiman och Nationalteatern. Som medlem av Fri Pro under en stor del av 1970-talet (och fram till 1983) var hon med i tv-uppsättningar av deras stycken som den starkt kontroversiella Har du hört vad som hänt? (1971) och Mäster Palm lever om (1976). Hon har även skrivit ett par pjäser bl.a. tillsammans med Marie Ahl: Regniga natt - ett spel om mammor (1997), om två mammor från skilda miljöer, samt Henrietta och sanningen, en monolog, som handlade om alkoholism, alkoholister och deras anhöriga och som spelats flitigt bland socialarbetare, samt Ett himla liv (2002). Hon har ofta spelat en del lite ragataaktiga typer som åklagaren i flera Beckfilmer och den direkt obehagliga, dominanta sjukhusdirektören i några avsnitt av såpan Vita lögner.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?