Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf, regissör och manusförfattare (filmer från 1980). Född Peter Ingmarsson Östlund i Uppsala. Utbildning vid Dramatiska Institutet.-Peter Östlund fick sin utbildning på DI:s filmskola 1979-1981 och upptäckte tidigt att det var dokumentär- och kortfilmen som passade honom bäst, friheten att själv skapa sina bilder även om det skedde i nära samarbete med en regissör. Det började framgångsrikt med Agneta Elers-Jarlemans Smärtgränsen,1983, som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf, regissör och manusförfattare (filmer från 1980). Född Peter Ingmarsson Östlund i Uppsala. Utbildning vid Dramatiska Institutet.

-

Peter Östlund fick sin utbildning på DI:s filmskola 1979-1981 och upptäckte tidigt att det var dokumentär- och kortfilmen som passade honom bäst, friheten att själv skapa sina bilder även om det skedde i nära samarbete med en regissör. Det började framgångsrikt med Agneta Elers-Jarlemans Smärtgränsen,1983, som fick en Guldbagge som årets bästa film. Sedan dess har det hunnit bli närmare 60 filmer, varav en handfull med eget manus och regi. Till de dokumentärfilmare han ofta återkommit till hör Staffan Julén och Mikael Wiström, men mest uppmärksammad blev Östlund för Elisabeth Wennbergs suggestiva Schaman, 1994, och Nattfågelns hjärta, 1998, för vilka han fick Filmfotografernas pris, Filmbanan, "för uttrycksfullt och poetiskt filmskapande".

Senast signerade han den personliga porträttfilmen Ekerwald – bildning och lust, 2016, en film om den 87-åriga författaren Carl-Göran Ekerwald.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Filmbana 1998

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
B-foto
Biträdande fotograf
Kompletterande foto
Foto, andrateam
Fotoassistent
Colorist
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?