Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Tack till
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller från 1973). Född Edvard Johannes Brost Forssell i Oscars församling, Stockholm. Son till skådespelaren Gudrun Brost och författaren Sven Forssell. - Johannes Brost växte upp som son till en skådespelande och ensamstående mor, och var till en början inte inställd på att bli skådespelare utan arbetade bl.a. som mentalskötare. Så småningom segrade dock teaterintresset och han kom in vid Scenskolan i Malmö 1967. Efter examen 1970 arbetade han vid flera teatrar såsom Malmö stadsteater och dess annexscen Unga Teatern,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (filmroller från 1973). Född Edvard Johannes Brost Forssell i Oscars församling, Stockholm. Son till skådespelaren Gudrun Brost och författaren Sven Forssell.

-

Johannes Brost växte upp som son till en skådespelande och ensamstående mor, och var till en början inte inställd på att bli skådespelare utan arbetade bl.a. som mentalskötare. Så småningom segrade dock teaterintresset och han kom in vid Scenskolan i Malmö 1967. Efter examen 1970 arbetade han vid flera teatrar såsom Malmö stadsteater och dess annexscen Unga Teatern, Stockholms stadsteater, Svenska teatern i Åbo och Riksteatern. Därefter har det även blivit en hel del privatteater. Hans roll i TV:s julkalender 1981, Stjärnhuset, gjorde honom allmänt känd i publikens ögon och medverkan i underhållningsprogram som Gäster med gester gav honom tillfälle att utnyttja sin komiska talang vilken han även visat som ståuppkomiker.

På 1990-talet blev Brost än mer folkkär genom rollen som bartendern Torbjörn "Joker" Jonasson i TV:s långkörare Rederiet. Han medverkade i samtliga avsnitt från början 1992 till dess slut 2001, och kombinerade det komiska med avsevärda delar tragikomik. I en intervju 2003 förutspådde han att han i framtiden främst skulle förknippas med, som han uttryckte det, "den där båtserien", och inte för alla andra roller han spelat vid Unga Teatern eller på privatteatrarna.

På 2000-talet hade Johannes Brost förutom röstroller i animationer även större roller i filmer som Bröllopsfotografen (Ulf Malmros, 2009) och Avalon (Axel Petersén, 2012).

P O Qvist (2004), redigerad 2018-01-05

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2013 Bästa manliga huvudroll Avalon
Festivalpris Vologda 2012 Avalon (bästa skådespelare/best actor, Volodga Voices Film Festival, Ryssland)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?