Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Regi
Visa alla filmer

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1978), regissör (kortfilm 1980). Född Inga Margaretha Ida Reventberg i Nyköping, Södermanland. Hon är uppväxt i Trelleborg med teaterintresse redan som barn och började studera vid Lunds Universitet på Drama-Teater-Film och spelade samtidigt vid studentteatern. Hon blev bekant med andra på samma ideologiska våglängd såsom Henric Holmberg, Anki Rahlskog och Per Lysander. Det var en kreativ och progressiv tid med paroller om teatern till folket. R. sökte förgäves flera gånger till Scenskolan. I stället kom hon att tillsammans med några...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1978), regissör (kortfilm 1980). Född Inga Margaretha Ida Reventberg i Nyköping, Södermanland. Hon är uppväxt i Trelleborg med teaterintresse redan som barn och började studera vid Lunds Universitet på Drama-Teater-Film och spelade samtidigt vid studentteatern. Hon blev bekant med andra på samma ideologiska våglängd såsom Henric Holmberg, Anki Rahlskog och Per Lysander. Det var en kreativ och progressiv tid med paroller om teatern till folket. R. sökte förgäves flera gånger till Scenskolan. I stället kom hon att tillsammans med några andra likasinnade att bilda en grupp inom Lunds studenteater som 1970 kom att bli Nationalteatern. Förebilder var Fria Proteatern och Narren som tidigare gästspelat i Lund. Bland de övriga medlemmarna fanns namn som Håkan Wennberg, Ulf Dageby, Peter Wahlqvist, Anki Rahlskog, Inga Edwards, Hans Mosesson, Paul Olofsson, Anders Melander och Lars Jacobsson. De flyttade 1971 på socialförvaltningens initiativ till Göteborg för att spela på ungdomsgårdar osv och utvecklade en speciell spelstil som var nödvändig för att fånga ungdomspublikens uppmärksamhet. Det hela resulterade både i några uppmärksammade teaterföreställningar som Rockormen (gjord för TV 1979) m.fl. och grammofonskivor. Gruppen medverkade också i den s.k. alternativfestivalen vilken senare resulterade i i musikfilmen Vi har vår egen sång (1976). De var också en del av det s.k. Tältprojektet som 1977 turnerade land och rike runt och blev till film 1978. Det var i stort en rent kollektiv verksamhet men så småningom utkristalliserades olika intressen och Med Reventberg blev i mycket regissör inom gruppen. Med tiden kom en del av gruppens medlemmar att hamna i annan verksamhet. Håkan Wennberg började med Kurt Olsson-programmen mot mitten av 1980-talet och i en av serierna, Fådda blommor (1988), bildade Med tillsammmans med Agneta Danielson, paret Alfhild och Ortrud. Från början var de bara ett par tanter som häcklade men fick omsider en egen TV-serie som gjordes i två omgångar 1990 och 1993 där Med var den sura och gnälliga Ortrud i tantduon, som ingriper resolut mot orättvisor i samhället och allehanda skurkar. Mot slutet av 1990-talet upphörde Nationalteatern med sin verksamhet i takt med de kommunala besparingar som drabbade Göteborgs kulturliv. Med flyttade då sin verksamhet till Stockholm och blev chef för Soppteatern, en verksamhet inom Stockholms Stadsteater. Hon är gift med skådespelaren Hans Wiktorsson. (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?