Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Övrig medarbetare

Beskrivning

 Svensk skådespelare och programledare. Född Per Göran Svante Grundberg i Njurunda, Medelpad. Död i Gävle. - För den stora publiken var Svante Grundberg kanske mest känd som Björn Walldes parhäst i SVT-programmet Nattsudd, men han gjorde också ett flertal filmroller under sin nära 40 år långa karriär. Grundberg var verksam som skådespelare på flera teaterscener i Stockholm under 1970-talet. Han filmdebuterade 1978 som kypare i Marianne Ahrnes Frihetens murar och medverkade också i en av de mer...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning



Svensk skådespelare och programledare. Född Per Göran Svante Grundberg i Njurunda, Medelpad. Död i Gävle.

-

För den stora publiken var Svante Grundberg kanske mest känd som Björn Walldes parhäst i SVT-programmet Nattsudd, men han gjorde också ett flertal filmroller under sin nära 40 år långa karriär.

Grundberg var verksam som skådespelare på flera teaterscener i Stockholm under 1970-talet. Han filmdebuterade 1978 som kypare i Marianne Ahrnes Frihetens murar och medverkade också i en av de mer obskyra filmatiseringarna av Sjöwall/Wahlöös verk: Péter Bacsós tysk-ungersk-svenska Mannen som gick upp i rök, med Derek Jacobi som Martin Beck.

En annan av hans tidiga filmroller var som den otursförföljde kanotisten i Göta kanal (1981). Hans Ivebergs stjärnspäckade actionkomedi avfärdades skoningslöst av dåtidens kritiker men blev en braksuccé hos publiken och sågs av närmare 1,2 miljoner svenskar. Grundberg levererade sin slapstickartade olycksfågel med perfekt deadpan, och figuren blev så omtyckt att han fick upprepa sin roll i filmens två uppföljare. Iveberg skulle också återanvända Grundberg i åttiotalskomedierna Gräsänklingar (1982) och Enkel resa (1988).

Svante Grundberg var bra på den typen av krumelurer – minnesvärd också som den fotograferingsbesatta herr Storch i Lasse Åbergs Sällskapsresan (1981) – men han gjorde också några få större roller. Den kanske främsta var i Lars Lennart Forsbergs Henrietta (1983), efter Stig Claessons roman "Henrietta ska du också glömma". Där spelade han den nervsvaga och mörkrädda konstnären Gotthard, som kamperar ihop med den bedagade sexshow-direktören Gustav Rune Petterson (spelad av Janne "Loffe" Carlsson i en av sina finaste roller). Grundbergs minimalistiska spelstil och sorgmodiga värdighet lånade sig perfekt till det ömsinta Slas-universumet.

Svante Grundberg gjorde passande nog sina sista filmroller för Patrik Eklund, en annan regissör med känsla för det mellanmänskligt absurda, i kortfilmerna Slitage (prisbelönad i Cannes 2009) och Syndromeda (2013), samt i långfilmskomedin Flimmer från 2012.

Per Perstrand (2019)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?