Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1965). Född i Högalids församling, Stockholm. Han började spela teater i femtonårsåldern vid Ungdomsgårdarnas centrala teaterförening, som leddes av den tidigare i Tyskland verksamma skådespelerskan Sigrid Engström och genom denna verksamhet kom han att medverka vid Bellmanspelen. Han studerade sedan vid Calle Flygares teaterskola samtidigt som han i slutet av 1950-talet försörjde sig som scenarbetare på Oscarsteatern och vidareutbildade sig vid Dramatens elevskola 1961-1964 och gjorde sin första scenroll på Dramaten i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1965). Född i Högalids församling, Stockholm.

Han började spela teater i femtonårsåldern vid Ungdomsgårdarnas centrala teaterförening, som leddes av den tidigare i Tyskland verksamma skådespelerskan Sigrid Engström och genom denna verksamhet kom han att medverka vid Bellmanspelen. Han studerade sedan vid Calle Flygares teaterskola samtidigt som han i slutet av 1950-talet försörjde sig som scenarbetare på Oscarsteatern och vidareutbildade sig vid Dramatens elevskola 1961-1964 och gjorde sin första scenroll på Dramaten i Becket (1962). Efteråt hävdade han i en intervju att tiden vid elevskolan i mycket var en negativ erfarenhet och att det mest positiva med den egentligen var att han fått träffa en del bättre skådespelare och menade lite tillspetsat att han lärt sig mer av att vara scenarbetare.

Mellan 1964 och 1966 var han vid Dramaten och därefter vid Riksteatern och något senare dess ensemble Proteatern. Senare har han spelat vid bl.a. Göteborgs och Stockholms stadsteatrar. Han återkom till Dramaten 1977 och var därefter fast vid denna scen fram till 1996. Han har under senare tid även varit knuten till Upsala stadsteater. Däremellan har han varit en flitigt återkommande skådespelare vid tv-teatern.

Han är en utpräglad karaktärsskådespelare som i vart fall i film- och tv-sammanhang sällan synts i stora roller. Där har han visat förmåga att med stor noggrannhet skapa minnesvärda porträtt i det lilla formatet, ibland ganska obehagliga och otrevliga figurer men understundom även mer komiska, vare sig det gäller den auktoritäre styrmannen i Hem till byn (1973) eller den dråpligt tecknade falske butikskontrollanten i Morrhår och ärter (1986).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?