Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Jan Einar Waldekrantz i Södertälje. Han är son till tidigare filmproducenten, filmskolerektorn och filmprofessorn Rune Waldekranz och har senare beskrivit sig själv som hopplös i skolan och som hellre ägnade sig åt musik. Han var med i ett lokalt popband samt levde även en tid som gatumusikant i Paris. 1971 började han vid Calle Flygares teaterskola och hade samtidigt en del statistuppdrag och ströjobb vid Stockholms stadsteater samt i en del filmer. Han studerade vidare 1974-1977 vid Scenskolan i Stockholm och har därefter...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1977). Född Jan Einar Waldekrantz i Södertälje.

Han är son till tidigare filmproducenten, filmskolerektorn och filmprofessorn Rune Waldekranz och har senare beskrivit sig själv som hopplös i skolan och som hellre ägnade sig åt musik. Han var med i ett lokalt popband samt levde även en tid som gatumusikant i Paris. 1971 började han vid Calle Flygares teaterskola och hade samtidigt en del statistuppdrag och ströjobb vid Stockholms stadsteater samt i en del filmer. Han studerade vidare 1974-1977 vid Scenskolan i Stockholm och har därefter varit fast anställd vid Dramaten.

Åren 1983-84 tillbringade han i USA med vidarestudier för Uta Hagen vid HB [Herbert Berghof] Studio. Dramatendebuten ägde rum 1977 i Ranstadvalsen och han har därefter varit med i ett flertal av Dramatens större uppsättningar. Han fick sin första stora filmroll som rånare i Stellan Ohlssons Den enes död ... (1980). Trots att filmen överlag fick ganska negativ kritik fick dock Waldekranz beröm för sin sträva rolltolkning av den kriminelle huvudpersonen. Nästa stora filmroll var som skidlärare i Lasse Åbergs Sällskapsresan II - Snowroller (1985) och därefter har han i regel haft många mindre roller i olika tv-serier som Rederiet (1993 och 1998), Du bestämmer (1993), Skilda världar (2001) och Talismanen (2003). 2002 hade han en större roll som svensk kemist som sprängs i luften i den amerikanska såpan Ocean Ave.

Han tillhör den typ av skådespelare som sällan sticker ut på ett publikfriande och ögonfägnande sätt utan agerar mer återhållsamt och vardagligt.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?