Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare. Född Weiron Valfrid Holmberg i Göteborg. Innan han började filma hade han spelat en del amatörteater samt arbetat i olika yrken som styckare på slakteri, sjöman osv och även varit boxare. Han är en helt och hållet självlärd aktör som i mycket kommit att personifiera en viss typ av göteborgsk politisk radikalism; proletär, röststark och dominerande, som också färgat av sig på en del av hans filmroller såsom i Sista budet (1981) och avparodierad av Robert Gustafsson med figuren "Weiron i ottan" i TV-serien NileCity. Han slog igenom stort i Lasse Åbergs...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Weiron Valfrid Holmberg i Göteborg. Innan han började filma hade han spelat en del amatörteater samt arbetat i olika yrken som styckare på slakteri, sjöman osv och även varit boxare. Han är en helt och hållet självlärd aktör som i mycket kommit att personifiera en viss typ av göteborgsk politisk radikalism; proletär, röststark och dominerande, som också färgat av sig på en del av hans filmroller såsom i Sista budet (1981) och avparodierad av Robert Gustafsson med figuren "Weiron i ottan" i TV-serien NileCity. Han slog igenom stort i Lasse Åbergs filmer som repgubbe i Repmånad (1979) och i Sällskapsresan (1980), där han var kommenterande dryckesbror med Sven Melander vilket på sätt och viss blev en tragikomisk spegel av hans eget brokiga förflutna i alkoholsvängen innan han, som han säger, blev nykter alkoholist. Han var verksam vid Folkteatern i Göteborg till 1987 då han slutade i förtid på grund av en utsliten rygg och har därefter delat tiden mellan aktivt socialt arbete för utslagna och film- och TV-roller, bl.a. som skurken Wall-Enbergs gorillaliknande hejduk i Jönssonligefilmerna eller som Masthuggarordförande i serien Rena Rama Rolf (1994 och 1995), som innehåller en del av ovanstående karaktäristik minus det rent politiska. (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?