Innehållsförteckning

Grundfakta

Foto
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Stig Göran Harry Nilsson i Brännkyrka, Stockholm.-Under ett decennium på 1980- och 1990-talen räknades Göran Nilsson som en av våra främsta och mest löftesrika fotografer. Sen hände något. En orsak var hans allt mer krävande arbetssätt vilket skapade problem med producenterna. De ansåg sig inte ha råd och tid med Göran Nilsson.Efter fotoutbildning på DI 1976-1978 och den vanliga vägen som assistent fick han sina första jobb som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Stig Göran Harry Nilsson i Brännkyrka, Stockholm.

-

Under ett decennium på 1980- och 1990-talen räknades Göran Nilsson som en av våra främsta och mest löftesrika fotografer. Sen hände något. En orsak var hans allt mer krävande arbetssätt vilket skapade problem med producenterna. De ansåg sig inte ha råd och tid med Göran Nilsson.

Efter fotoutbildning på DI 1976-1978 och den vanliga vägen som assistent fick han sina första jobb som A-foto på Christer Dahls Sista budet, 1981 och Lárus Oskarssons Andra dansen, 1983. Med dem fortsatte han samarbetet, liksom med Suzanne Osten, bl.a. Skyddsängeln 1990 men redan året dessförinnan hade han fått en Guldbagge för Pelle Berglunds Täcknamn Coq Rouge.

För Åke Sandgrens Kådisbellan, 1993, och Stora och små män, 1995, blev han återigen Guldbaggenominerad, och för den senare fick han även Årets filmbana. Men samtidigt skar det sig ordentligt med producenten. Han försökte återkomma med ett par egna kortfilmer där han även stod för manus, regi och produktion, men de kostade och drog ut på tiden.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Festivalpris Montecatini Terme 2000 Rackelhane (unga juryns specialpris för bästa foto och klippning)
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa foto Stora och små män
Stockholm 1994 Bästa foto Kådisbellan
Guldbagge Stockholm 1990 Bästa foto Täcknamn Coq Rouge

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Produktionsdesign
Klippning
Roll
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Foto, andrateam
Attributör
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?