Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Tysk kompositör (filmer 1930-1962). Född i Leipzig, Tyskland, död i Österberlin, DDR. Hanns Eisler var Bertolt Brechts ständige samarbetspartner under 27 år. Han räknas, vid sidan av Alban Berg och Anton Werbern, som den tredje av de stora Schoenberg-eleverna. Han föddes i Leipzig och växte upp i små omständigheter i Wien. Eftersom inget piano fanns i hemmet och inga pengar till lektioner fick Hanns på egen hand skaffa sig musikaliska kunskaper, och tänka ut sina kompositioner i huvudet. Han var tidigt verksam inom den radikala ungdomsrörelsen och bland de...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Tysk kompositör (filmer 1930-1962). Född i Leipzig, Tyskland, död i Österberlin, DDR.

Hanns Eisler var Bertolt Brechts ständige samarbetspartner under 27 år. Han räknas, vid sidan av Alban Berg och Anton Werbern, som den tredje av de stora Schoenberg-eleverna. Han föddes i Leipzig och växte upp i små omständigheter i Wien. Eftersom inget piano fanns i hemmet och inga pengar till lektioner fick Hanns på egen hand skaffa sig musikaliska kunskaper, och tänka ut sina kompositioner i huvudet. Han var tidigt verksam inom den radikala ungdomsrörelsen och bland de socialistiska gymnasisterna. År 1918 antogs han i kontrapunktklassen vid konservatoriet - harmonilära hade han redan lärt sig själv. Han kontaktade på eget bevåg Arnold Schoenberg, tolvtonsmusikens skapare, som antog honom till sin mästarklass. 1924 fick Eisler kontrakt med musikförlaget Universal-Edition. 1925 fick han staden Wiens konstpris - bl.a. Richard Strauss satt i juryn - och samma år flyttade Eisler till Berlin, där hans intensifierade kontakter med arbetarrörelsen bl.a. ledde till en konflikt med Schoenberg. Hans kammar- och orkestermusik och hans sånger hade framgång och uppfördes bl.a. vid musikfester i Baden-Baden och Berlin, men Eisler ville nå en ny publik och samarbetade därför med arbetarkörer och socialistiska teatergrupper. Han mötte Brecht, och började försöka tillämpa marxistisk teori på musik, såväl när han skrev propagandasånger som i tolvton eller nyromantisk stil. Han började komponera musik till Brechts pjäser och dikter. 1933 gick han i likhet med denne i landsflykt undan nazismen. Under fem år reste han runt, bl.a. till Danmark, London, USA och inbördeskrigets Spanien. 1938 bosatte han sig i USA, där han undervisade vid University of Southern California och skrev med viss framgång filmmusik. 1947 kallades han till förhör inför Kommittén för undersökning av oamerikansk verksamhet, arresterades tillsammans med sin fru, men blev tack vare en internationell protestaktion (ledd av bl.a. Charlie Chaplin) släppt, och sedan utvisad. 1950 bosatte sig Eisler i Östberlin, där han kom att bli DDR:s nationalkompositör, men även här var han kontroversiell och kom i konflikt med regimen bl.a. på gund av librettot han skrivit för sin opera Faust.

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?