Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, skådespelare (filmroller från 1981). Född Hannes Martin Holm i Lidingö. Biträdande chef för Kanal 1 Drama 1990-1993.-Hannes Holm föddes och växte upp på Lidingö i Stockholm och hans inträde i filmbranschen skedde en aning slumpartat. På en konsert stötte han nämligen ihop med regissören Birgitta Svensson som frågade om han ville vara med i en kommande film som hon höll på att arbeta med. Holm tackade ja och gjorde 1981 sin skådespelardebut i Interrail (Birgitta Svensson). Efter att ha jobbat som regiassistent...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, skådespelare (filmroller från 1981). Född Hannes Martin Holm i Lidingö. Biträdande chef för Kanal 1 Drama 1990-1993.

-

Hannes Holm föddes och växte upp på Lidingö i Stockholm och hans inträde i filmbranschen skedde en aning slumpartat. På en konsert stötte han nämligen ihop med regissören Birgitta Svensson som frågade om han ville vara med i en kommande film som hon höll på att arbeta med. Holm tackade ja och gjorde 1981 sin skådespelardebut i Interrail (Birgitta Svensson). Efter att ha jobbat som regiassistent på Sömnen fick sedan Holm förtroendet att vara programledare för ett antal ungdomsprogram på SVT, bl. a Förspelet tillsammans med sin framtida parhäst Måns Herngren. Under slutet av 1980-talet gjorde han sin regidebut med TV-serien Bröderna Olsson och 1990 gjorde han kultserien S*M*A*S*H tillsammans med Herngren.

Därefter fick Holm jobb som biträdande dramachef på SVT:s Kanal 1 och i denna roll var han bl. a. ansvarig för inköp av manus för serier och film. 1994 lämnade Holm SVT och året därpå så debuterade han och Herngren som långsfilmsregissörer när de tillsammans gjorde dramakomedin En på miljonen. Resultatet blev en succé såväl publikt som kritikermässigt och filmen nominerades till Guldbaggar i kategorierna bästa film och bästa manus. Därefter fortsatte Holm & Herngren att med framgång göra film tillsammans, bl. a. Adam och Eva 1997 som gav de båda en Guldbaggenominering för bästa regi, under över tio år innan Holm debuterade som ensam långfilmsregissör med Underbar och älskad av alla (2007), skriven av Herngren och Martina Haag. 2010 var det sedan dags för Holm att stå på helt egna ben då han såväl skrev som regisserade den av kritikerkåren hyllade Himlen är oskyldigt blå, baserad på sprängningen av den så kallade Sandhamnsligan 1975. Därefter har Holm regisserat två filmer om Sören Olsson och Anders Jacobssons populära barnbokskaraktär Sune och även om kritikerna varit relativt svala i sina omdömen så har de blivit stora succéer rent publikmässigt.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa manuskript Adam & Eva
Pris Stockholm 1998 (Karamelodiktstipendiet; 10.000 kr)
Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa regi Adam & Eva
Stockholm 1996 Bästa manuskript En på miljonen

Insatser

Musikstycken

Textförfattare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?