Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Järvsö. Från tioårsåldern är hon uppväxt i Göteborg. Efter studenten och ett kort mellanspel 1966 som filmstatist i Italien i några "serie Z-filmer" började hon 1967-1968 att arbeta vid Atelierteatern i Göteborg som ett slags allt-i-allo. Efter ett par sejourer ute i Europa där hon arbetade som modell i Paris 1970 och Milano 1972 började hon studera bl.a. dramatik vid Göteborgs universitet. Hon hade först tänkt bli regissör och verkade också som regiassistent vid Stadsteatern men blev övertalad att söka in vid Scenskolan i Göteborg där hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Järvsö. Från tioårsåldern är hon uppväxt i Göteborg. Efter studenten och ett kort mellanspel 1966 som filmstatist i Italien i några "serie Z-filmer" började hon 1967-1968 att arbeta vid Atelierteatern i Göteborg som ett slags allt-i-allo. Efter ett par sejourer ute i Europa där hon arbetade som modell i Paris 1970 och Milano 1972 började hon studera bl.a. dramatik vid Göteborgs universitet. Hon hade först tänkt bli regissör och verkade också som regiassistent vid Stadsteatern men blev övertalad att söka in vid Scenskolan i Göteborg där hon kom in 1976. Efter examen 1979 verksam ett år vid VI-teatern i Järfälla som var inriktad på att spela för en ungdomspublik, som kunde vara nog så krävande. Därefter kom hon till TV-teatern 1980-1983, där hon gjorde flera mycket uppmärksammade roller som Karin Månsdotter i Liten Karin (1981), farmor som ung i Farmor och vår herre (1983) och kvinnan i Mannen utan själ (1983).

På film fick hon sitt genombrott i Lasse Hallströms Två killar och en tjej (1983), där många kritiker ansåg att hon var filmens stora behållning och hon blev på sina håll utnämnd till vår nya drömkvinna. Därefter har det dock blivit en mer osäker frilanstillvaro med några mer framgångsrika perioder. Hon hade en stor succé på scenen med Cecilia Torudds pjäs Kunde prästänkan så kan väl du ..., som hon spelade tillsammans med Anita Heikkilä och Anna Godenius i runt trehundrafemtio föreställningar åren 1991-1993. Därefter följde ett par säsonger som sjökapten i Rederiet (1993-1994) och ännu fler år som apotekare i långserien Vita lögner (1997-2003).

Ett genomgående drag för alla de roller som hon gestaltat har varit att kvinnorna är snälla, självständiga och kloka med viss auktoritet samt med bägge fötterna på jorden, vare sig hon spelat sjökapten och ensamstående mor som i Rederiet eller apotekare som i Vita lögner, där hon till sist var den enda riktigt "normala" karaktären. Mer undantagsvis har hon satts i mer osympatiska och elaka roller såsom den brutala piketpolisen i I lagens namn (1986). Hon har varit gift med skådespelaren Lars Green.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?