Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1963). Född Gunilla Christina Olsson i Sankt Görans församling, Stockholm.Hon debuterade som Gunilla Ohlsson och har senare skådespelat som Gunilla Ohlsson-Larsson och Gunilla O. Larsson innan hon blev Gunilla Norling. Detta är något som ställt till med bekymmer för både lexikonmakare och rollsättare då hon ofta förväxlats och fortfarande gör det med tidigare Dramatensskådespelaren Gunilla Olsson. Skådespelarbanan började vid turnéteater i Finland vid Finska landsteatern i Vasa. Efter detta följde 1962 studier vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1963). Född Gunilla Christina Olsson i Sankt Görans församling, Stockholm.

Hon debuterade som Gunilla Ohlsson och har senare skådespelat som Gunilla Ohlsson-Larsson och Gunilla O. Larsson innan hon blev Gunilla Norling. Detta är något som ställt till med bekymmer för både lexikonmakare och rollsättare då hon ofta förväxlats och fortfarande gör det med tidigare Dramatensskådespelaren Gunilla Olsson.

Skådespelarbanan började vid turnéteater i Finland vid Finska landsteatern i Vasa. Efter detta följde 1962 studier vid Willy Koblancks teaterskola och därefter utbildades hon 1963-1966 vid Scenskolan i Malmö och hon kom efter en säsong vid Riksteatern 1966-67 att därefter 1967-1970 ingå i den första ensemblen vid Norrbottensteatern. Efter detta följde 1970-71 ännu en säsong vid Riksteaterns Proteatergrupp och därefter vid en lång rad fria grupper, mestadels som frilans. Hon gjorde ett längre uppehåll under ett tiotal år från mitten av 1970-talet med bara sporadiska TV-roller. Därefter var hon en längre tid vid Jönköpings länsteater.

Hon hör till de skådespelare som varit mycket flitigt använd vid dubbning av animerad film. Film- och TV-karriären har varit mer sporadisk, mycket beroende på att hon verkat på scener långt ifrån de större städerna. Hon hade 1967 huvudrollen i Thore Skogmanfilmen En sån strålande dag men har därefter i huvudsak haft biroller som högst vardagliga karaktärer, i t.ex. Svenska hjältar (1997), framställda med ett nedtonat spel.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?