Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk poet, författare, manusförfattare och regissör. Född Stig Håkan Larsson i Skellefteå, Västerbotten.-Med vågat tilltal och ett vidöppet öga för människans mörka sidor har Stig Larsson blivit en av Kultursveriges stora provokatörer.Under universitetsåren i Umeå var Larsson med och startade filmtidskriften Kod. Studierna fortsatte vid filmvetenskapliga institutionen i Stockholm, följt av att han - som skolans yngsta, enligt egen utsago - antogs till Dramatiska Institutets regilinje.1979 blev ett betydelsefullt år...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk poet, författare, manusförfattare och regissör. Född Stig Håkan Larsson i Skellefteå, Västerbotten.

-

Med vågat tilltal och ett vidöppet öga för människans mörka sidor har Stig Larsson blivit en av Kultursveriges stora provokatörer.

Under universitetsåren i Umeå var Larsson med och startade filmtidskriften Kod. Studierna fortsatte vid filmvetenskapliga institutionen i Stockholm, följt av att han - som skolans yngsta, enligt egen utsago - antogs till Dramatiska Institutets regilinje.

1979 blev ett betydelsefullt år för Larsson. Efter att bland annat ha gjort dokumentärfilmen Punkrock (1978) - "ett 26 minuter långt stycke punkigt filmad kulturhistoria där en ung Thåström släpper loss sitt pitbullraseri mitt i det svenska folkhemmet" (Nicholas Wennö, DN Kultur) - tog han nu examen från regilinjen med Kaninmannen, senare omgjord som långfilm. Dessutom författardebuterade han med "Autisterna", en fragmentarisk roman vars vilsna själar, vilda associationslekar och osentimentala chocker blivit ett slags riktmärke för hans konstnärliga uttryck. Som avslut på ett produktivt 1980-tal, som inkluderade lyriksamlingar, romanen "Nyår" (1984) samt pjäsen "VD" (1988), belönades Larsson med en Guldbagge för manuset till dramat Miraklet i Valby, skrivet ihop med filmens regissör Åke Sandgren.

Larsson långfilmsdebuterade som regissör med Ängel (1989). Det dystra dramat stack ut i den svenska biorepertoaren med sitt fokus på dialog, upprepningar, långa tagningar och ett nedskruvat tempo, med vilken filmen - enligt Mario Grut i Aftonbladet - "upphöjt tråkigheten till estetisk norm". Året därpå återvände Larsson till vita duken med en långfilmsversion av Kaninmannen (1990). Historien baserades löst på ett verkligt fall från 1976, då en pedofil lockat småflickor med kaniner som han påståtts vilja rädda undan djurförsök. Filmens elakheter, förödmjukelser och kommunikationssvårigheter bär tydliga drag av författarskapet. De vardagsnära otäckheterna tog sådan realistisk form att skådespelaren Leif Andrée blandades ihop med sin rollfigur och mordhotades per telefon.

Kaninmannens mottagande var mestadels positivt, men likt i recensionerna av Ängel riktades viss kritik mot dialogen, tempot och en formmässig enkelhet som ansågs stå i strid med filmiskt berättande. Samma år somKaninmannen fick biopremiär regisserade Larsson TV-filmen Nigger (1990), med manus av Bengt Ohlsson och med Mikael Persbrandt i ena huvudrollen. Denna följdes upp av TV-filmen Under isen (1991).

Efter en längre paus från film- och TV-regi gjorde Larsson SVT-dramat August (2007), med Jonas Karlsson i titelrollen som författaren August Strindberg. Därefter har Larsson skrivit manus åt andra regissörer, dels i uppmärksammade samarbeten med Bengt Johansen - Svinet (1995), Grötbögen (1997) och Jesus lever (2000) - samt som medförfattare till Kristian Petris långfilmsdebut Sommaren (1995) och Tarik Salehs animerade dystopi Metropia (2009).

Sebastian Lindvall (2017)

 

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa manuskript Sommaren
Guldbagge Stockholm 1990 Bästa manuskript Miraklet i Valby (tillsammans med Åke Sandgren)

Insatser

Regi
Manus
Roll
Regiassistent
Manusbearbetning
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?