Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Lars Gunnar Sigvard Källström i Umeå. Fotolärare vid Dramatiska Institutet.-Av de drygt 40 filmer som Gunnar Källström fotograferat är merparten dokumentärer och av dessa är det framför allt en som står ut, Så går ett år – Tiden i Sjöbo, 1988, som han även skrev och regisserade tillsammans med Ebbe Gilbe och Kjell Tunegård. Den skildrar det vardagliga livet i en skånsk jordbruksbygd samtidigt som den blev rikskänd...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Lars Gunnar Sigvard Källström i Umeå. Fotolärare vid Dramatiska Institutet.

-

Av de drygt 40 filmer som Gunnar Källström fotograferat är merparten dokumentärer och av dessa är det framför allt en som står ut, Så går ett år – Tiden i Sjöbo, 1988, som han även skrev och regisserade tillsammans med Ebbe Gilbe och Kjell Tunegård. Den skildrar det vardagliga livet i en skånsk jordbruksbygd samtidigt som den blev rikskänd genom dess rasistiska inställning mot flyktingar. För fotot fick Källström årets Filmbana.

Av hans övriga tv-produktioner är det framför allt tre som hör till tv-dramats pärlor, Lars Molins Saxofonhallicken, 1986, om en lördagskväll på ett stadshotell i landsorten, samt Inger Åbys filmatiseringar av Strindbergs Kronbruden, 1990, och Igor Stravinskijs Rucklarens väg, 1995. I bägge var Källströms foto i hög grad medskapande för helhetsintrycket. Fotot i Anders Wahlgrens film om konstnären Nils Dardel, Den döende dandyn, 1989. vittnade också om hans estetiska inlevelse i ett konstnärligt material.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Filmbana Stockholm 1989 Så går ett år - Tiden i Sjöbo

Insatser

Regi
Manus
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Kompletterande foto
Ljussättare
Digital ljussättning
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?