Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1982). Född Mats Bergman i Örgryte, Göteborg.Mats Bergman är son till Ingmar Bergman och Ellen Bergman, som var chef för Atelierteatern i Göteborg. Den unge Mats fick hjälpa till vid teatern och fick också en roll i Nalle Puh (1968). Han utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1968-1971 och efter examen kom han till Norrbottensteatern där han förblev i sju år. Därefter följde nio år på Stockholms stadsteater, och från 1987 har han tillhört Dramatens fasta ensemble. Med sitt berömda påbrå...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1982). Född Mats Bergman i Örgryte, Göteborg.

Mats Bergman är son till Ingmar Bergman och Ellen Bergman, som var chef för Atelierteatern i Göteborg. Den unge Mats fick hjälpa till vid teatern och fick också en roll i Nalle Puh (1968). Han utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1968-1971 och efter examen kom han till Norrbottensteatern där han förblev i sju år. Därefter följde nio år på Stockholms stadsteater, och från 1987 har han tillhört Dramatens fasta ensemble. Med sitt berömda påbrå har han fått lägga ner en del energi på att bli betraktad som en aktör som kan stå på egna ben. Hans rollgestaltningar har varit av ganska varierande slag alltifrån ganska timida unga män till dryga makthavartyper som fallet är i ett par Lasse Åberg-filmer som Den ofrivillige golfaren (1991) eller Hälsoresan  - en smal film av stor vikt (1999), där han som direktör Anderhage agerat som mystönten Lasse Åbergs komiska motsats. Andra bemärkta roller har varit som den ena av huvudpersonerna, den förrymde prästen, i TV-filmen Prästkappan (1986), efter Sven Delblanc, eller som den ensamstående pappan i TV-serien Storstad (1990-1991). Under 2000- och 2010-talet har Bergman framför allt setts som kriminalteknikern Nyberg i en lång rad av filmer om Ystadspolisen Kurt Wallander.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?