Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Solf, Finland. Hon är småbrukardotter från finska Österbotten utanför Vasa. Skådespelerska blev hon därför att hon upptäckte att skådespeleriet var det bästa sättet att uttrycka sina språkliga uttrycksbehov. Då det var svårt att få utbildning för detta i Finland flyttade hon vid sjutton års ålder till Danmark där hon först gick på folkhögskola och sedan i teaterskola innan hon hamnade på Odense Teater där hon förblev i nio år. Under denna tid gjorde hon filmdebut i den finsk-svenska tv-serien Amirika (1975). Därefter...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Solf, Finland.

Hon är småbrukardotter från finska Österbotten utanför Vasa. Skådespelerska blev hon därför att hon upptäckte att skådespeleriet var det bästa sättet att uttrycka sina språkliga uttrycksbehov. Då det var svårt att få utbildning för detta i Finland flyttade hon vid sjutton års ålder till Danmark där hon först gick på folkhögskola och sedan i teaterskola innan hon hamnade på Odense Teater där hon förblev i nio år. Under denna tid gjorde hon filmdebut i den finsk-svenska tv-serien Amirika (1975). Därefter flyttade hon till Stockholm och Sverige, först kom Stockholms stadsteater 1980 och från 1987 Dramaten.

Många epitet har använts för att fånga karaktären hos denna egenartade skådespelerska. Mycket anspelar på hennes utseende och milda finlandssvenska dialekt såsom "skogsrå", "huldra" eller "ljus, rank björk". Klart är att hon många gånger fått spela karaktärer som varit både konstnärliga och mycket själfulla såsom Siri von Essen i tv:s stora Strindbergserie August Strindberg ett liv (1985) eller som Agnes von Krusenstjerna i Mai Zetterlings Amorosa (1986). Hennes utstrålning av svalt klassiskt skönt vemod med all dess mångtydighet har också gjort henne särskilt lämpad för att framställa rent androgyna karaktärer som Ismael i Fanny och Alexander (1982) eller som Tintomara i Drottningens juvelsmycke på Dramaten (1987). Men hon kan lika gärna göra mer renodlat osympatiska karaktärer som filmdirektören i Livsfarlig film (1988) eller sekreteraren i Killinggängets tv-film På sista versen - en liten film om döden (1999). Hon spelade också huvudrollen som markisinnan de Sade i Ingmar Bergmans uppsättning av Markisinnan de Sade (tv-version 1992). Under 2000- och 2010-talet har hon vid över tjugo tillfällen synts som obducenten Karin Linder i filmerna om Kurt Wallander.

I mycket utmärks hon av en stor precision i sitt agerande. Med sin distinkta språkbehandling har hon också ofta anlitats som uppläserska och recitatris. 2002 fick hon ett fyraårsförordnande som professor i scenisk gestaltning med inriktning mot textinterpretation och språklig gestaltning vid Teaterhögskolan i Stockholm. Hon har erhållit Svenska Akademiens Carl Åkermarks stipendium 1985, Svenska Filmakademins Kurt Linder-stipendium 1986, 1986 års Guldbagge för Ormens väg på hälleberget och Amorosa, Dramatens O´Neill-stipendium 1995 samt den kungliga medaljen Litteris et artibus 1999. Erhöll Svenska Akademiens teaterpris 2007. Hon är gift med skådespelaren Jan Dolata.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2010 Bästa kvinnliga huvudroll Det enda rationella
Stockholm 1996 Bästa skådespelerska Pensionat Oskar
Pris Helsingfors 1990 (ett pris från Svenska kulturfonden i Finland; 38.000 kr)
Guldbagge Stockholm 1987 Bästa skådespelerska Amorosa (för roller i denna film och i Ormens väg på hälleberget)
Stockholm 1987 Bästa skådespelerska Ormens väg på hälleberget (för roller i denna film och i Amorosa)
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1986 Amorosa (roll)

Insatser

Roll
Medverkande
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?