Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Röst
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1973). Född Dan Peder Clemens Ekborg i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm. Han är son till skådespelaren Lars Ekborg och bror till Anders Ekborg. Efter att ha haft en enligt hans egen beskrivning rätt stökig ungdom började han sin skådespelarutbildning vid Calle Flygares teaterskola 1972 och förblev där till 1974 och fortsatte vid Scenskolan i Stockholm mellan 1976 och 1979. Då hade han redan haft några roller vid Dramaten. Han var engagerad vid Göteborg stadsteater mellan 1979 och 1981 och via ett studieår i USA vid HB...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1973). Född Dan Peder Clemens Ekborg i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm.

Han är son till skådespelaren Lars Ekborg och bror till Anders Ekborg. Efter att ha haft en enligt hans egen beskrivning rätt stökig ungdom började han sin skådespelarutbildning vid Calle Flygares teaterskola 1972 och förblev där till 1974 och fortsatte vid Scenskolan i Stockholm mellan 1976 och 1979. Då hade han redan haft några roller vid Dramaten. Han var engagerad vid Göteborg stadsteater mellan 1979 och 1981 och via ett studieår i USA vid HB [Herbert Berghof] Studio 1981 kom han till Stockholms stadsteater 1982. Därefter har han varit på olika scener och bl.a. spelat en hel del privatteater. Här hade han en stor framgång med sin roll i musicalen Zarah (1987, gjord för tv 1989) och farsen Färdknäpp (1989). För tv har han även medverkat i sketcher för underhållningsprogrammet Razzel. I nära anslutning till detta kan man även se hans roll som programledaren Clemens i den fiktiva, satiriska nyhetsserien Detta har hänt (1996-1997). I än högre grad än sin bror Anders har han i olika sammanhang uttryckt hur han upplevt skådespelararvet från sin far som besvärande och han har gjort allt för att etablera sig på egna meriter. Han är en driven farsaktör och något av en specialist på lite buffliga karaktärer som hellre styrs av sina primitiva känslor än förnuftet. Detta har han bl.a. visat i sin återkommande roll som den korkade kriminalassistenten Gren i Jönssonligefilmerna.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2008 Bästa manliga biroll Se upp för dårarna
Stockholm 2000 Bästa manliga biroll Tomten är far till alla barnen

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?