Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare, regissör. Född i Göteborg.Han är äldre bror till Jessica Zandén och växte först upp i Stockholm, där han bl.a. sjöng i radions gosskör, och sedan åter i Göteborg. Under gymnasietiden fick han med hjälp av sin äldre bror Finn Z., senare regissör, extra arbete som scenarbetare på Stora Teatern. När han sedan läste vid universitet fanns det planer på att bli lärare eller journalist men han misslyckades med att komma in vid journalisthögskolan, tog teaterlektioner för Björn Gustafson, arbetade extra som rekvisitör på Dramaten och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare, regissör. Född i Göteborg.

Han är äldre bror till Jessica Zandén och växte först upp i Stockholm, där han bl.a. sjöng i radions gosskör, och sedan åter i Göteborg. Under gymnasietiden fick han med hjälp av sin äldre bror Finn Z., senare regissör, extra arbete som scenarbetare på Stora Teatern. När han sedan läste vid universitet fanns det planer på att bli lärare eller journalist men han misslyckades med att komma in vid journalisthögskolan, tog teaterlektioner för Björn Gustafson, arbetade extra som rekvisitör på Dramaten och sökte sig i stället till Scenskolan i Malmö där han utbildades 1976-1979. Därefter kom han genast till Stockholms stadsteater där han 1979 gjorde sin första roll i En midsommarnattsdröm och där han fick sitt stora genombrott ett par år senare 1981 i Amadeus där han gjorde titelrollen som Mozart, en person som återkommit på olika sätt i hans fortsatta karriär.

Efter ett tiotal år vid denna teater tog han under några år ”time out” från scenen och kom att ägna mer tid åt författande och regi samtidigt som han bosatte sig i Danmark, där han arbetat en del som skådespelare och regissör samt även lärare vid filmskolan. Han fortsatte dock med en del film- och tv-roller och började åter uppträda på scenen så småningom som 1994 i musicalen One Touch of Venus i Malmö. Året därpå 1995 gjorde han operaregidebut med Mozarts opera Enleveringen ur seraljen på Intima teatern i Malmö och senare har han också satt upp Trollflöjten. 1998-2000 var han chef för Malmö musikteater.

Det finns något caprisiöst över Philip Zandéns sätt att agera och det finns en förbindelse med musiken och Mozarts rokokogestalt, som han inte bara gestaltade i Amadeus utan även senare i filmen Bröderna Mozart (1986) där han var repetitören Flemming. Han har också ett musikaliskt påbrå genom sin morfar, tonsättaren Gösta Nystroem, och han har berättat om den sällsamma upplevelsen att höra denne framföra sina musikaliska utkast. Han har emellertid haft andra betydande roller i bl.a. tv som skräddaren Frans i Lars Lennart Forsbergs serie Kråsnålen (1988) som var en exposé över arbetarrörelsens framväxt.

1990 blev han nominerad för det europeiska Felixpriset för rollen i Skyddsängeln och 2002 tilldelades han Svenska Dagbladets Thaliapris för sin roll på Göteborgs stadsteater i Albert Speer för att han på ett skickligt sätt genomfört en balansakt där han skapar inkännande utan att bortse från den historiska roll och blinda fläckar som fanns hos denne tredje rikets man och därmed får publiken att tänka över sin egen benägenhet att förföras. Erhållit 2001 det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium samt 2003 den kungliga medaljen Litteris et artibus. Han var tidigare sambo med regissören Philippa Wallér och senare med den danska regissören Susanne Bier. Hans söner Maximilan och Adrian Wallér Zandén har också haft en del barnroller i några filmer.

P O Qvist (2004)

Insatser

Manus
Roll
Röstregi
Musikarrangör
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?