Nyheter med den nya versionen

Förstagångsbesökare eller veteran? Oavsett om du brukar besöka oss varje dag eller precis har hittat hit, vill vi hälsa dig varmt välkommen till en ny version av Svensk Filmdatabas. Här finns mycket spännande att upptäcka!

Ny design – besök oss på dator, mobil och surfplatta

Svensk Filmdatabas har fått ett helt nytt utseende – och är nu mobilanpassad! Tanken med den nya designen är att göra sidan mer funktionell och enklare att navigera, både på din dator, mobil eller surfplatta. Bland annat är sökfältet universellt och hittas högst upp på sidan, var du än befinner dig på webbplatsen. På alla film- och personsidor finns det en innehållsförteckning som gör att du lätt hittar fram till den information du är ute efter. Dessutom har vi blivit lite färggladare.

Enklare och kraftfullare sökfunktion

Det har blivit enklare att söka på Svensk Filmdatabas. Nu behöver du inte längre ange om du söker efter en film eller en person, utan kan skriva det du letar efter direkt i sökfältet. I de flesta fall bör du få upp det du söker efter i snabbsök-menyn, men du kan också få en träfflista som går att filtrera och sortera för ett optimalt sökresultat. Sökfunktionen stavningstolerant, den hittar det du söker även om du är osäker på hur filmtitlar eller namn stavas. Bonustips: testa att klicka på någon av ikonerna på startsidan.

Nytt innehåll – artiklar

Svensk Filmdatabas är inte längre bara en databas. Nu kan du också ta del av redaktionella artiklar där kulturjournalister, filmvetare och experter på Svenska Filminstitutet tar sig an ämnen som på ett eller annat sätt är kopplat till svensk film. Detta gör vi för att erbjuda ny intressant och underhållande kunskap om alla tänkbara aspekter av svensk film, och samtidigt ge nya spännande ingångar till databasen.

Nytt innehåll – våra samlingar

Vi introducerar uppgifter om innehållet i våra samlingar. Förutom de tidigare uppgifterna som medverkande, utmärkelser, och inspelningsplatser, hittar du även information om Svenska Filminstitutet har material som är relaterat till filmen. Det kan handla om filmkopior i vårt filmarkiv, affischer, stillbilder, manuskript, program eller andra trycksaker. Håll utkik efter de rosa modulerna med rubriken Bestånd.

Nytt innehåll – fler bilder

Den nya versionen av Svensk Filmdatabas innehåller väsentligt fler bilder än den tidigare. Vi har tillfört tiotusentals nya bilder som inte tidigare funnits tillgängliga att se på databasen. Du kan till exempel hitta affischer, stillbilder och personporträtt – inte bara under filmposterna, utan också under personer. Vi kommer kontinuerligt att fylla på med fler bilder, både för nya och äldre titlar.

Genomsnittsbetyg

För svenska långfilmer från 2007 och framåt redovisar vi nu ett genomsnittsbetyg. Dessa betyg, som tas fram av personer som arbetar med analys och statistik på Svenska Filminstitutet, är sammanvägda snitt från ett antal (minst fem) svenska medier och de är omräknade till skalan 0–5. Även för utländska långfilmer redovisas ett genomsnittsbetyg framräknat på detta sätt, men för dem är startåret 2013.

Smått och gott

Med hjälp av knappen Se filmen uppe till höger på filmsidan kan du få tips på var du kan se eller köpa en film. Vi har också lagt in tips på andra filmer som på något sätt är relaterade till den film eller person du för tillfället besöker. Dessutom har vi lyft fram ett spännande innehåll som tidigare varit lite undangömt: de samtida pressreaktionerna – hur filmerna togs emot av den svenska kritikerkåren när det begav sig!

Anmäla fel och saknade uppgifter

Vi har också förbättrat möjligheterna för felanmälan, då det gäller uppgifter i Svensk Filmdatabas. Upptäcker du felaktigheter eller uppgifter som saknas kan du använda formuläret som finns längst ner på respektive databassida. På så sätt får vi automatiskt veta vilken sida det rör sig om.

Läs mer

Om Svensk Filmdatabas
Vanliga frågor och svar om Svensk Filmdatabas

Börja utforska ny Svensk Filmdatabas