Om Svensk Filmdatabas

Svensk Filmdatabas är Svenska Filminstitutets filmdatabas. Här kan du söka information om samtliga svenska långfilmer som har haft biopremiär sedan den första svenska filmen kom 1897. Du hittar även information om utländska långfilmer som har visats på svenska biografer samt många svenska kort-, dokumentär- och tv-filmer.

Totalt omfattar Svensk Filmdatabas nära 80 000 filmer – varav cirka en fjärdedel är svenska – och över 360 000 personer som på något sätt medverkat vid tillkomsten av dessa filmer: regissörer, manusförfattare, skådespelare etc. Här finns även uppgifter om bolag, förlagor och i filmer förekommande musikverk, samt redaktionellt material i form av biografier och artiklar med nya spännande ingångar till svensk film.

Inte vilken filmdatabas som helst

I Svensk Filmdatabas hittar du information du inte hittar i andra databaser. Du kan till exempel i posterna till de svenska långfilmerna läsa sammanfattningar av samtida pressreaktioner från 1897 och framåt, och för svenska långfilmer finns det ofta detaljerade handlingsbeskrivningar.

I Svensk Filmdatabas hittar du de korrekta svenska titlarna till utländska filmer, en information som kan vara svår att hitta annars. I filmposterna finns även information om Svenska Filminstitutets bestånd, det vill säga om vi har material i våra samlingar relaterat till filmen; det kan handla om filmkopior i vårt filmarkiv, affischer, stillbilder, manuskript, program eller andra trycksaker.

Fotografier och affischer

Filmposterna i Svensk Filmdatabas innehåller ofta stillbilder och filmaffischer ur våra samlingar. Stillbilder finns även i många av personposterna. Vi kommer kontinuerligt att fylla på med fler bilder, både för nya filmer och retroaktivt för redan existerande poster.

Filminstitutet har med stöd av upphovsrättslagen (1960:729) träffat avtalslicens med Bildupphovsrätt om tillgängliggörandet av bildarkivets samlingar. Har du frågor om avtalslicensen kan du vända dig direkt till Bildupphovsrätt.

Artiklar med listor

I och med nylanseringen hösten 2017 är artiklar ett nytt inslag i Svensk Filmdatabas. Där tar sig olika skribenter an ämnen som på ett eller annat sätt är kopplade till det svenska filmarvet, och kompletterar med listor över relaterade filmer eller personer. Syftet är att erbjuda intressant och underhållande kunskap, och samtidigt ge nya spännande ingångar till databasen. Artikelförfattarna är kulturjournalister och filmvetare samt Svenska Filminstitutets redaktörer.

Läs mer om nyheterna i Svensk Filmdatabas.

Premiärer och filmer i produktion

Vill du veta när filmer har – eller har haft – premiär på svenska biografer kan du ta en titt i listan Svenska biopremiärer, och vill du få koll på vilka nya svenska filmer som är på gång kan du hitta dem i listan Film i produktion. Du hittar båda listorna i menyn uppe till vänster.

Vi talar också engelska

Svensk Filmdatabas är en tvåspråkig webbtjänst på svenska och engelska. Informationen på svenska är mer omfattande, inte minst då det gäller handlingsbeskrivningar och svenska pressreaktioner, men engelskspråkiga besökare kan ändå tillgodogöra sig en stor del av databasens innehåll då rubriker och andra nyckelbegrepp är översatta. Möjligheten att byta språk hittar du i menyn uppe till vänster.

Vi säljer inte film

Svensk Filmdatabas är en databas med filmografiska uppgifter och vi som arbetar med databasen vet tyvärr inte vilka filmer som finns att köpa/hyra/strömma, men längst upp i högra hörnet av varje filmpost finns länken Se filmen. Om du klickar på den kan du komma vidare till externa tjänster som förhoppningsvis kan hjälpa dig. Se även sidan Frågor och svar.

Kontakta oss

Svensk Filmdatabas strävar efter att vara så korrekt som möjligt. Om du upptäcker felaktigheter, hör av dig till oss! Använd då gärna formuläret som finns längst ner på respektive databassida. På så sätt får vi automatiskt veta vilken film, person eller bolag det rör sig om samt vilken typ felaktighet du vill anmäla.

Vill du lämna generella synpunkter på Svensk Filmdatabas kan du förstås även e-posta eller ringa oss som arbetar med databasen. Se uppgifterna nedan.

E-post

svenskfilmdatabas@filminstitutet.se

Telefon

Vardagar 9-17
Per Sundfeldt, 08-665 11 23
Martin Ohlsson, 08-665 11 26