Svenskarna och Golden Globe

En artikel av
Ebba Rydqvist Ryan, redaktör Svensk Filmdatabas
Ingrid Bergman i Gasljus, 1944.

I år firade den amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Award sitt 75-årsjubileum. För svensk del innebär det en extra fanfar då Alexander Skarsgård säkrade den första svenska Golden Globe-statyetten sedan 1988.

När Alexander Skarsgård tog hem en Golden Globe för sin roll i tv-serien Big Little Lies, blev han den första svenska manliga skådespelaren någonsin att vinna en Golden Globe. Och den första svensk att vinna pris i en tv-kategori. I skådespelarklassen har galan tidigare dominerats av kvinnor för svensk del. Ingrid Bergman är den enda svenska skådespelaren som har belönats med en Golden Globe innan årets gala. Hon har totalt tre vinster och ytterligare fyra nomineringar.  Ingrid Bergman följs av Ann-Margret och Alicia Vikander med två nomineringar vardera, och Lena Olin med en nominering. Den enda manliga svenska skådespelaren som tidigare har nominerats är Max von Sydow som nominerades för sin ikoniska roll som Father Merrin i Exorcisten.

Fakta om Golden Globe
I år var är det 75-årsjubileum för amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Award som startades av The Hollywood Foreign Press Association 1944. Syftet med galan är att uppmärksamma och utmärka både inhemska och utländska bedrifter inom film och tv. Ingrid Bergman var fram till i år den enda svenska skådespelaren som tagit emot pris vid Golden Globe-galan, och det hela tre gånger, för sina roller i GasljusKlockorna i S:t Mary och Anastasia.

Nedan följer en lista över svenskar som nominerats och eller vunnit en Golden Globe sedan starten 1944.

Svenska skådespelare på Golden Globe

Listan är en sammanställning av svenska rollprestationer som nominerats eller vunnit en Golden Globe. Listas kronologiskt efter gala-år.

Svenska filmer som vunnit Golden Globe för Bästa icke-engelskspråkiga film