Veckans Bergmanfilm: Ansikte mot ansikte

Veckans Bergmanfilm är Ansikte mot ansikte. Medan Cinemateket i Stockholm har ett uppehåll i sina visningar av Ingmar Bergmans långfilmer lyfter vi under sommaren fram hans produktion av kortfilm, dokumentärfilm samt filmer och serier för tv.

”I Bilder skriver Bergman om filmens lite ovanliga tillkomst:

‘När vi var i USA frågade Dino De Laurentiis: ‘Gör du någonting, som jag skulle kunna få?’ Då hör jag mig själv säga: ‘Jag gör en psykologisk thriller om en mänskas sammanbrott och hennes drömmar.’ ‘Det låter storartat’, sa han. Så skrev vi kontrakt.

Det här skulle ju vara en lycklig period i mitt liv. Jag hade Trollflöjten bakom mig och Scener ur ett äktenskap och Viskningar och rop. Jag hade fram­gång på teatern. Vårt lilla bolag producerade andras filmer och pengarna strömmade in. Det var precis den rätta tiden att ta tag i en svår uppgift. Det konstnärliga självförtroendet var på höjdpunkt. Jag kunde göra vad jag ville och vem som helst var beredd att finansiera mina ansträngningar.

/—/

Om jag hade haft de erfarenheter jag har idag och den kraft som jag hade då, skulle jag ha översatt detta material i praktiskt genomförbara lösningar och inte tvekat ett ögon­blick. Det hade blivit en oantastlig cinematografisk dikt. För mig är det här inte en fortsättning på Viskningar och rop. Det är långt förbi Viskningar och rop. Här är änt­ligen alla former av berättande upplösta.'”

Texten ovan kommer från ingmarbergman.se, Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, följ länken längst ner på sidan om du vill läsa mer om veckans Bergmanfilm hos dem.

Veckans Bergmanfilm

Här finns en länk till filmens post i Svensk Filmdatabas. Dessutom förekommer eventuellt länkar till fler filmer som Ingmar Bergman var involverad i vid ungefär samma tid.

Läs mer