Veckans Bergmanfilm: Kvinnodröm

Veckans Bergmanfilm är Kvinnodröm och den visas av Cinemateket i Stockholm kl 18 den 18 april.

”När Anders Sandrew 1952 gick med på att ‘mot bättre vetande’ producera Ingmar Bergmans Gycklarnas afton, vilken alla andra svenska producenter avböjt och som mycket riktigt uppfyllde alla deras farhågor och blev ett stort ekonomiskt fiasko, ingick i överenskommelsen att Ingmar Bergman även skulle skriva och regissera en komedi för Sandrews i samma stil som Kvinnors väntan, så att ‘vad man förlorade på karusellen kunde man ta igen på gungorna’. Det blev Kvinnodröm, och även om Ingmar Bergman självfallet bjöd till för att motsvara Anders Sandrews förväntningar, kan man inte komma ifrån att han gick till verket utan större entusiasm för uppgiften.

Kvinnodröm var även den sista svenska film, som Bergman under 50-talet gjorde för något annat bolag än Svensk Filmindustri. Efter den återvände han frivilligt till SF.

I retrospektivt ljus ser Ingmar Bergman skälet till ett misslyckande. Ur ‘Bilder’:

‘På ett myck­et ytligt plan är Kvinno­dröm två yt­ter­ligare variationer på temat i Gycklarnas afton. Men nu hade Harriet och jag brutit vårt för­hål­lande. Vi var båda ganska ledsna. Sorgsen­he­ten tynger filmen. Där finns visserligen en in­tres­sant koppling mellan två historier som le­der in i var­andra. Men Kvinnodröm är svårt ska­de­skju­ten av depressioner och lyfter ald­rig.'”

Texten ovan kommer från ingmarbergman.se, Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, följ länken längst ner på sidan om du vill läsa mer om veckans Bergmanfilm hos dem.

Veckans Bergmanfilm

Här finns en länk till filmens post i Svensk Filmdatabas. Dessutom förekommer eventuellt länkar till fler filmer som Ingmar Bergman var involverad i vid ungefär samma tid.

Läs mer