Veckans Bergmanfilm: Nära livet

Veckans Bergmanfilm är Nära livet. Den visas av Cinemateket i Stockholm onsdagen den 15 augusti klockan 18.

”Ingmar Bergman hade lovat Sveriges Folkbiografer en film och fastnade för två noveller i vännen Ulla Isakssons novellsamling ‘Dödens faster’. De skulle även samarbeta senare: Isaksson skrev manus både till Jungfrukällan och De två saliga.

I ‘Bilder’ skriver Bergman om filmens tillkomst:

‘[…] Jag skulle hantera en  verklighet som var både välbekant och fjärran: kvinnor och födande. Jag befann mig bokstavligen nära livet. Många sidoeffekter var oväntade: en sal med sex nyförlösta mödrar och tämligen nyfödda barn. Svällande bröst, överallt sura mjölkskvättar, tallösa fysiska omständigheter, det muntert och beställsamt djuriska i hanteringen. Jag mådde illa och tvangs relatera till egna erfarenheter som evigt handfallen, evigt eskaperande pappa.’

Inspelningen var svårartad. Folkbiografernas ateljé var en före detta gymnastiksal i källaren till ett gammalt hus på Östermalm i Stockholm. Lokalerna var närmast fallfärdiga och obeskrivligt smutsiga. En influensa härjade, och som man kan se på bakomfilmen uppträdde den infektionskänslige regissören i munskydd.

Ingmar Bergman i ‘Bilder’:

‘Då och då (ganska ofta) gick vi bakom dekorationen där lustgastuberna förvarades. Lustgas är lika vanebildande som knark, fast av kortare verkan.

Max Wilén, fotografen, visade sig vara en hygglig hantverkare utan känslighet eller glädje. Vi genomförde vårt trista samarbete under iakttagande av hövlig sur­mulenhet. Laboratoriet var en bedrövelse (repor och smuts).

Allt detta sammantaget är inte mycket. Det viktigaste förblir ändå skådespelerskorna. Som i de flesta pressade sammanhang visade aktriserna sinnesnärvaro, upp­finningsrikedom och orubblig lojalitet. Förmågan att skratta i bedrövelsen. Systerskap. Omtanke. Det här med skådespelarna är förresten ett särskilt kapitel och jag vet inte om jag är kompetent att reda ut deras inflytande på mina filmers tillblivelse och utseende.'”

Texten ovan kommer från ingmarbergman.se, Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida. Följ länken längst ner på sidan om du vill läsa mer om veckans Bergmanfilm hos dem.

Veckans Bergmanfilm

Här finns en länk till filmens post i Svensk Filmdatabas. Dessutom förekommer eventuellt länkar till fler filmer som Ingmar Bergman var involverad i vid ungefär samma tid.

Läs mer