Table of contents

Basic facts

Media (2)

Alternative names
Cast
Singer
Show all films
Awards

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1953). Född Ulla Birgitta Helena Andersson i Mariestad, Skaraborgs län.-Hon växte upp i Halvfaran på den västgötska landsbygden där skådespeleri inte var någon välsedd sysselsättning och hon fick därför odla sitt tidiga intresse något i smyg. I tonåren kom hon till Göteborg och gick på Pickwickklubbens teaterskola jämsides med gymnasiestudierna. Hon sökte till stadsteaterns elevskola 1951 men misslyckades med att bli antagen och tillsammans med några andra teaterintresserade kamrater, som heller inte kommit in vid...

Show full biography


Related

Biography

Svensk skådespelare (filmroller från 1953). Född Ulla Birgitta Helena Andersson i Mariestad, Skaraborgs län.

-

Hon växte upp i Halvfaran på den västgötska landsbygden där skådespeleri inte var någon välsedd sysselsättning och hon fick därför odla sitt tidiga intresse något i smyg. I tonåren kom hon till Göteborg och gick på Pickwickklubbens teaterskola jämsides med gymnasiestudierna. Hon sökte till stadsteaterns elevskola 1951 men misslyckades med att bli antagen och tillsammans med några andra teaterintresserade kamrater, som heller inte kommit in vid elevskolan, såsom Ann-Marie Gyllenspetz och Dan Sjögren startade hon Atelierteatern 1951.

Efter ett par materiellt magra år sökte hon sig Stockholm där hon lyckades få engagemang vid Sture Lagerwalls Alléteatern 1953. Hon fick viss uppmärksamhet för några småroller och med pjäsen Den skandalösa historien om Mr. Kettle och Mrs. Moon (1956) fick hon ett mindre genombrott. Samtidigt började hon få filmroller och karriären fortsatte nu bara uppåt med revyengagemang hos Karl Gerhard, Knäppupp och Hagge Geigert. Ett särskilt lyft blev samarbetet med HasseåTage där hon fick bärande roller i deras revyer och filmer som för tv Monopolets blandning (1961), Svenska öden (1963) och Gula Hund (1966) eller spelfilmer som Svenska bilder (1964) och Att angöra en brygga (1965). Vid Dramaten var hon engagerad 1976-1980. Än mer känd blev hon som Teskedsgumman i tv:s adventskalender med samma namn 1967 och 1973. Det var en framgång som inte var odelat positiv eftersom hon i hög grad därefter blivit förknippad med just denna rollfigur.

En annan framgång i barn-tv hade hon som den smått förvirrade Hedvig i den barnpedagogiska serien Från A till Ö (1974). Somliga aktörer brukar ofta förknippas med ett särskilt epitet och i fallet Birgitta Andersson har det blivit "Sveriges vackraste röst". Detta har sitt ursprung i en revysketch av Hagge Geigert där hon på genuin västgötska framförde texten. Detta speglar på sätt och vis hennes egen idealuppfattning om vad god humor är, nämligen en där det finns ett visst mått av värme och hjälplöshet. Detta var något som kritikern Tord Bæckström observerade redan vid hennes debut i pjäsen Sex i elden vid Atelierteatern i november 1951 då denne skrev att efter en svag början hade hon en rolig scen som en lätt omtöcknad outsider i det stolliga gänget. Något av samma egenskaper finner vi t.ex. långt senare i den genomgående rollen som Doris i Jönssonligan-filmerna med debut där i Jönssonligan får guldfeber (1984).

Att lägga sin humoristiska bas i det ytligt sett lantliga och lite hjälplöst "töntiga" placerar henne i en bred och mycket betydande svensk humor- och komikertradition med rötter i nationalromantikens bondkomiker. Birgitta Andersson var gift med författaren Carl Zetterström och mor till filmmusikern och kompositören Matti Bye samt Hanna Zetterström. Hon har erhållit det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1993.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-04

Awards

The Guldbagge Award Stockholm 2016 Lifetime Achievement Award
Nominated for the Guldbagge Award Stockholm 1996 Best Actress in a Supporting Role Jönssonligans största kupp

Films

Cast
Narrator

Soundtrack listing

    Contact the editors

    Are you missing some information about the movie or is something on this page incorrect? If so, we would really like to know about it. Write a few lines to us editors and we'll take a look at it.

    What is it about?