Grundfakta

Media (235 st)

Originaltitel Vi som går köksvägen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-12-12

Medverkande

Carl Barcklind
Adolf Beck, patron på bruket Vinger

Tutta Berntzen
Helga Breder/Helga Haraldson, hembiträde

Bengt Djurberg
Bertil Frigård, Becks chaufför

Emma Meissner
fru Beck

Karin Swanström
Laura Persson, Becks kokerska

Sigurd Wallén
Pontus, redaktionssekreterare

Visa alla medverkande

Om filmen

 I en av trettiotalets största succéer spelar Tutta Rolf societetshoppan som ska visa att hon minsann kan arbeta som husa. Skådespelerskan Karin Swanström, stumfilmsregissör...

Visa hela texten

Handling

Motorcykelfabrikanten Breder har en nöjeslysten dotter Helga som en dag ingår ett vad om en diamantring med en av sina kavaljerer att hon under ett år skall kunna försörja sig som...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "På Södran ges 'Köksvägen' i en form, som är betydligt vulgärare än filmens, och betänkligt närmar sig våra berömda 'folklustspel'. Sigrid Boo får inte ta för...

Visa all press


Relaterat

Om filmenI en av trettiotalets största succéer spelar Tutta Rolf societetshoppan som ska visa att hon minsann kan arbeta som husa. Skådespelerskan Karin Swanström, stumfilmsregissör och en av Sveriges mäktigaste producenter, stjäl filmen som kockan Laura.

Den chica, sorglösa Helga ligger på sin säng och kliar en grand danois, äter praliner och leker med ett kort av Eiffeltornet. Men pappa pekar på tidningsrubriken "Världsekonomin i gungning" och säger att det blir hushållsskola i stället för Paris. "Helga skulle passa lika bra i köket som en neger vid Nordpolen", fnyser tant Ida. Den här filmen är från 1932.

"Men åååh, vi har ju samma baddräkt! Och blååå – du som klär så vaaanvettigt bra i blått! Men du har lagt ut sen sist – flera kiiilo!" Helga använder alla sina vapen mot en svekfull casanovas senaste flirt. Stranden är full av solbadare, och när Helga gör ett perfekt dyk från högsta hopptornet säger en äldre man full av beundran: "D e t är den moderna kvinnan!" Men den svekfulle är inte lika imponerad: "Vad kan du annat än att sporta, flirta och dansa?" "Allt!" svarar Helga medan hon omsorgsfullt målar läpparna. Han satsar en diamantring på att hon inte klarar ett år som husa.

I köket på godset där Helga ska arbeta härskar den godhjärtade Laura, spelad av den imposanta Karin Swanström – mäktig producent, regissör och skådespelerska. Hon tar över filmen. Helga och hon ska dela rum, och Laura hör sig försiktigt för: "Du är inte förlovad? Och du är inte orolig av dig på något annan sätt heller?" Sen håller hon på att skratta ihjäl sig åt Helgas sidenpyjamas.

Helga har stil. Så mycket stil att döttrarna i huset tycker att det är mystiskt: "Intressant tjänstefolk, en väldigt tjusig charmörchaufför och en engelsktalande piga. Hon har underkläder som den värsta filmdiva, och får brev från Paris varannan dag."

Laura är kär i skolläraren, Helga i kär i chauffören, godsägarens dotter är också kär i chauffören, chauffören är kär i Helga och två av dem döljer vilka de är. Och så några rafflande motorcykeltävlingar på det. Vi som går köksvägen blev en av decenniets stora succéer.

Tutta Rolf var mångsidig: hon var revystjärna innan hon gjorde Vi som går köksvägen, och på teatern blev hon hyllad för sin Ofelia. Som filmskådespelare personifierade hon "den moderna kvinnan", hon som självsäkert struntar i traditionerna och gör som hon vill. Rolf gjorde tio filmer med Gustaf Molander, som ville göra kultiverad underhållning under pilsnerfilmen storhetstid. Fotografen Åke Dahlqvist, en skicklig ljussättare upplärd av stumfilmsgeniet Julius Jaenzon, skulle arbeta med Molander i över trettio år.

Det har gått ett tag sedan trettiotalet, och det är inte lätt att få ihop den tjocka köksan, den debile drängen och den hemliga ricinoljan med "sofistikerad komedi". Och det är inte ofta någon skriker "Stäng fönstret, subba!" i just den genren. Men snyggt är det, och Tutta Rolf och Karin Swanström spelar byxorna av männen.

Robin Hood (Bengt Idestam-Almqvist) i Stockholms-Tidningen: "På Södran ges 'Köksvägen' i en form, som är betydligt vulgärare än filmens, och betänkligt närmar sig våra berömda 'folklustspel'. [Bokens författare] Sigrid Boo får inte ta för mycket av äran för filmsuccén 'Köksvägen'. Hon har frigjort en del hämmade talanger i filmande svenska bröst, men det är inte hon som har gjort denna friska, skickliga, kultiverade film – som rent tekniskt nästan uppnår [det tyska bolaget] Ufas standard och i känslans käcka friskhet nästan slår Ufa.  […] den ilskna kåsören Pontus, som Wallén ger i Lindormmask, [är] mera trovärdig än Modéens på Södran. Tolli Zellman gör en mindre slamsig, pilsnerdrickande redaktörsfru än Södrans Kathie Rolfsen […]. […] svensk film har inte på länge haft en så vacker och naturligt glad kärleksscen som den mellan Tutta och Djurberg i ekotemplet. Det är bara Siegfried Fischers dräng som faller i falska buskteatertoner (där borde regissören ha sett upp!). […]."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Ej inspelat manus
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink

Medverkande

Carl Barcklind Adolf Beck, patron på bruket Vinger
Tutta Berntzen Helga Breder/Helga Haraldson, hembiträde
Bengt Djurberg Bertil Frigård, Becks chaufför
Emma Meissner fru Beck
Karin Swanström Laura Persson, Becks kokerska
Sigurd Wallén Pontus, redaktionssekreterare
Tollie Zellman fru Pontus
Renée Björling Astrid, Becks äldsta dotter
Anne-Marie Brunius Ellen, Becks yngre dotter
Einar Fagstad Bengtsson, skollärare
Siegfried Fischer Anders, Becks dräng
Rut Holm Olga, Becks piga
Åke Ohberg Jörgen Beckman
Mathias Taube Hans Breder, Helgas far, ägare till motorcykelfabriken Blixten Motor Company
- Ej krediterade:
Anna Olin tant Alexandra
Alli Halling Lola
Bengt-Olof Granberg löjtnant Sigvard Myrén, Ellens kavaljer
Robert "Rulle" Bohman tombolaförsäljaren på tivolit
Douglas Håge mannen i porslinskrossningsståndet på tivolit
Calle Flygare vadslående tivolibesökare
Tom Walter tivolibesökare
Åke Uppström tivolibesökare
Jullan Jonsson frun på järnvägsperrongen
Wiktor "Kulörten" Andersson Oskar, hennes man
Olof Granberg Olle, Astrids son
Lars Granberg Lasse, Astrids son
Richard Lindström äldre badgäst i randig badrock
Karin Granberg badgäst
John Ericsson tivolibesökare
Sune Holmqvist tivolibesökare
Carl Andersson tivolibesökare
Helga Brofeldt tivolibesökare
Ossian Brofeldt tivolibesökare
Sven Magnusson gäst på Becks fest
Yngwe Nyquist gäst på Becks fest
Tor Borong gratulant vid motorcykelloppet
Ingeborg Strandin fru på järnvägsperrongen
Lilly Kjellström fru på järnvägsperrongen
Gunnar Skoglund reporter på Saxtorpsloppet (endast röst)

Bolag

Produktionsbolag AB Bild & Ton
A/S Oslo Talefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1932
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Motorcykelfabrikanten Breder har en nöjeslysten dotter Helga som en dag ingår ett vad om en diamantring med en av sina kavaljerer att hon under ett år skall kunna försörja sig som hembiträde. Hon har några kortare anställningar, bl a hos den grinige kåsören Pontus med fru. Men snart får hon genom platsförmedlingen anställning på Vinger herrgård hos godsägare Beck.

Vi träffar chauffören på godset, Frigård, som på sin fritid sysslar med en egen motorcykelkonstruktion, för han är egentligen motoringenjör. Han får order att fara och hämta det nya hembiträdet och anländer till den lilla järnvägsstationen där han ser en slank och elegant varelse sitta och vänta på sin kappsäck på perrongen. Han tror inte att hon kan vara den nyanställda så han frågar några bastantare damer och till slut är bara Helga Breder kvar, så det måste vara hon.

Helga anländer med Frigård till Vingar och bekantar sig med kökspersonalen, kokerskan Laura, pigan Olga och drängen Anders. Hon får dessutom veta att godsägarparet har ett par besvärliga döttrar, Astrid och Ellen.

Helga börjar sin anställning och blir allt mera intresserad av Frigård, vars motorcykel börjar bli klar. Hon har vissa missöden under sin tid på godset, bl a råkar hon hälla ricinolja i majonäsen istället för olivolja vilket bereder gästerna vissa nattliga besvär. En av hennes kavaljerer uppenbarar sig som gäst på godset och hon får svårt att klara sig undan ett avslöjande. Godsägarparet kommer hem sent en kväll och finnar Helga våldsamt pianospelande och schlagersjungande i deras förmak.

I stort sett har hon en intressant tid på godset och när ingenjör Frigård vinner en stor motorcykeltävling och slår Breders eget fabrikat så tecknar han kontrakt med fabrikör Breder som skall börja tillverka den. Dessutom har han friat till Breders dotter Helga och fått ja. Självfallet har hon vunnit sitt vad.

Censur / granskning

Censurnummer 48530
Datum 1932-12-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2741 meter
Kommentar Kopiornas längder varierade mellan 2708 meter och 2714 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2741 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "På Södran ges 'Köksvägen' i en form, som är betydligt vulgärare än filmens, och betänkligt närmar sig våra berömda 'folklustspel'. Sigrid Boo får inte ta för mycket av äran för filmsuccén 'Köksvägen'. Hon har frigjort en del hämmade talanger i filmande svenska bröst, men det är inte hon som har gjort denna friska, skickliga, kultiverade film -- som rent tekniskt nästan uppnår Ufas standard och i känslans käcka friskhet nästan slår Ufa.

Sölve Cederstrand har denna gången hedrat sig. Vadet -- att okunniga, bortskämda familjeflickan Helga skall klara sig som hembiträde under ett år -- ingås inte på ett konditori som i boken, utan på en badstrand, i baddräkt, bland crawlande och dykande modern ungdom. Ett trevligt byte, som ger mera av bild. Sedan följer episoden hos den ilskna kåsören Pontus, som Wallén ger i Lindormmask, mera trovärdig än Modéens på Södran. Tolli Zellman gör en mindre slamsig, pilsnerdrickande redaktörsfru än Södrans Kathie Rolfsen, men i övrigt har Södrans idé har följts: att i redaktörsfruns skepnad slå ihop två av bokens figurer. Sedan följer huvudhistorien på Vingers gård, där Karin Swanström får breda ut sig i ett hypermodernt kök och Bengt Djurberg är chauffören. Och först här får filmen sin egentliga charm. Den svenska naturen träder in, Eric Bengtson låter musiken ackompagnera på ett intelligent och modernt sätt, och svensk film har inte på länge haft en så vacker och naturligt glad kärleksscen som den mellan Tutta och Djurberg i ekotemplet. Det är bara Siegfried Fischers dräng som faller i falska buskteatertoner (där borde regissören ha sett upp!).

En film är något annat än en bok, och Sigrid Boos yttre handling har inte räckt till. Alltså ha hennes flossa-aktigt stripande småtrådar bundits ihop till en sammanhängande tråd, dir Breder är ägare till en motorcykelfabrik och chauffören Frigård är uppfinnare, konstruerar en egen motorcykel och besegrar Breders 'Blixt' i Saxtorpsloppet. "

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades samtidigt in i en norsk version. Om inget annat sägs gäller namnuppgifterna i uppslagsposten även den norska versionen.

Olle Holmberg recenserade två missromaner i Dagens Nyheter den 25.2.1931 författade av Sigrid Boo och Joanna Oftedahl, för just då fanns det två välsäljande romaner av de två damerna på bokmarknaden som bägge handlade om kvinnor som med bibehållet gott humör slår sig fram i livet. Om Sigrid Boos "Vi som går kjøkkenveien" skriver Holmberg att han inte kan missunna författarinnan de stora upplagorna för romanen är "på sitt sätt en bra bok. Den är vad man kalla älskvärd, den är smakfull och kvick, och här och där stänk av den krydda som är nästan bättre än kvickhet och som är allra bäst då den förenas med kvickhet, nämligen sunt förnuft."

Sigrid Boo debuterade tidigt i Norge med den något tungsinta romanen "Valmuen" som blev starkt kritiserad. Hon gjorde ett uppehåll i författandet, utbildade sig till bibliotekarie, men återkom 1930 och publicerade då "Vi som går kjøkkenveien", om flickan som slår vad om att hon under ett år skall kunna förtjäna sitt uppehälle som hembiträde utan kassaförstärkning från fadern. Verket översattes till ett stort antal språk och blev en bestseller i hela Skandinavien. Gösta Stevens gjorde ett lustspel som hade premiär på Södra Teatern i Stockholm den 24.9.1932, två och en halv månad före filmens premiär. Ingen från teaterpjäsen fanns med i filmen.

Förlaga

Originaltitel Vi som går kjøkkenveien (Roman)
Författare Sigrid Boo


Inspelning

1932-08-04 1932-12-09
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Tollare Sverige (exteriörer)
Saxtorp sydost om Landskrona Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1932-12-12 Röda Kvarn Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1973-04-17 TV2 Sverige 96 min
1984-06-28 TV2 Sverige 96 min
1990-06-03 Kanal 1 Sverige 96 min
1993-06-07 Kanal 1 Sverige 96 min
1997-01-01 SVT1 Sverige 96 min
2001-01-08 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1932-12-12 Röda Kvarn Stockholm Sverige 100 min
Cinemateksvisning 2016-04-19 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)


Originaltitel Lejonbruden
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (svensk text 1843)
Sångare Karin Swanström


Originaltitel Mitt hem i Hawaji
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1931)
Sångare Siegfried Fischer


Originaltitel En natt i Venedig
Kompositör Bert Carsten
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk och engelsk text)
Sångare Tutta Rolf (sjungs på engelska)


Originaltitel Kennst Du die Melodie
Kompositör Paolo Caspar
Textförfattare Felix Rotter (tysk text)
Sångare Tutta Rolf (sjungs på engelska)


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Originaltitel Yankee Doodle


Originaltitel Helan går


Originaltitel Eko vill du svara mej ...
Kompositör Georg Enders (1932)
Textförfattare Gösta Stevens (1932)
Sångare Tutta Rolf
Bengt Djurberg


Originaltitel Brautchor (Treulich geführt, ziehet dahin)
Kompositör Richard Wagner (1850)
Textförfattare Richard Wagner (tysk text 1850)
Fritz Ahlgrensson (svensk text 1874)
Sångare Carl Barcklind (gnolas)


Originaltitel Sobre las olas
Kompositör Juventino Rosas (1888)


Originaltitel Kaffetåren den bästa är
Textförfattare Mauritz Cramær (1846)


Originaltitel Bella bocca, polka, op. 163
Kompositör Émile Waldteufel (1879)


Originaltitel Bimbambulla
Kompositör Karl M. May (1929)
Textförfattare Charles Amberg (tysk text 1929)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel The Naval Review
Kompositör Richard Howgill


Originaltitel Finns det ingen liten genväg in till ditt hjärta
Kompositör Pierre Leblanc (1932)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1932)


Ämnesord

Gods
Hembiträden
Ingenjörer
Motorcykelfabrikant
Motorcykeltävlingar
Motorcyklar
Saxtorp/MC-tävling
Tollare gård
Uppfinnare
Vadslagning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2740


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VI SOM GÅR KÖKSVÄGEN Svensk talfim efter Sigrid Boos bekanta bok
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI SOM GÅR KÖKSVÄGEN Sigrid Boos bok omarbetad för filmen av Sölve Cederstrand och iscensatt av Gustaf Molander
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI SOM GÅR KÖKSVÄGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign [?] Hallman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI SOM GÅR KÖKSVÄGEN Svensk talfilm efter Sigrid Boos bekanta bok
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Omfång 30 s. + 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of "Vi som går köksvägen" ("Servants' entrance").
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter en roman av Sigrid Boo.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 12 s.
Språk Norska


Typ Dialoglista
Omfång 34 s.
Språk Norska


Typ Dialoglista
Omfång 21 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 31 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 22 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 97 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?