Grundfakta

Media (65 st)

Originaltitel I nöd och lust
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-09-12

Medverkande

Sten Lindgren
Olaf Ruud, fångstman

Mona Mårtenson
Anne Ruud, Olafs hustru

Rolf Botvid
Erik Ruud, Olafs och Annes son

Sven Bergvall
Halvorsen, kapten på sälfångaren Veslekari

Bror Olsson
Valdus, doktorn

Martin Ericsson
prästen

Visa alla medverkande

Handling

Den åldrade fångstmannen Olaf Ruud sitter och vakar, väntande på att hans sjuka Anna skall bli bättre. Just nu har hon hög feber. Han sitter i rummet utanför sängkammaren. Ruud...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "(-) Regissör Ivar Johansson, som annars är en gammal god vildman, har glömt ett par viktiga deltagare på sin expedition: en dialogförfattare och en personinstruktör! Nu...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Sten Lindgren Olaf Ruud, fångstman
Mona Mårtenson Anne Ruud, Olafs hustru
Rolf Botvid Erik Ruud, Olafs och Annes son
Sven Bergvall Halvorsen, kapten på sälfångaren Veslekari
Bror Olsson Valdus, doktorn
Martin Ericsson prästen
Märta Dorff sjuksystern
Linnéa Hillberg mor Olsen
Irene Kyriakidis Olsens Marie, mor Olsens äldsta dotter
Leo Hansen Leo Hansen
Christian Sørensen Christian, Leos vän
Henning Ohlsson Erling
- Ej krediterade:
Inga Gustafsson Ragnvi, mor Olsens yngre dotter
Birger Åsander besättningsman

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1938
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den åldrade fångstmannen Olaf Ruud sitter och vakar, väntande på att hans sjuka Anna skall bli bättre. Just nu har hon hög feber. Han sitter i rummet utanför sängkammaren. Ruud fördriver tiden med att titta i en gammal loggbok som en gång fördes av kaptenen på ett segelfartyg, en norsk sälfångare, vid namn Veslekari, som startade en resa från en fjord i Nordnorge den 16 april 1909. Sonen Erik oroar sig, men fadern lugnar honom, han minns hur svårt det var för 30 år sedan... Övertoning.

För 30 år sedan väntade han på att hustrun Anna skulle föda. Det rådde storm och i en liten båt försökte han ta sig över till fastlandet och hämta en läkare, men tvingades tillbaka av stormen. När han kom tillbaka hade hustrun klarat födseln, det var sonen Erik som föddes.

För att klara brödfödan lämnar han hustrun och går till sjöss som styrman på Veslekari 1909. Man fångar en hel del säl, men uppe i Ishavet råkar fartyget in i packisen och i maj 1909 börjar båten sjunka, isen har fått den att springa läck. Man tar sig över till isen med förråd, hundsläde och hundar. En våldsam snöstorm utbryter. Olaf har just infångat två av de kringirrande slädhundarna och tar skydd med dem under en presenning. Efter stormen finner han att alla i lägret frusit ihjäl. Från den döde kaptenens händer tar han loggboken.

Hemma i Olafs stuga sitter hustrun med prästen och danske fotografen Leo Hansen, som i filmen spelar sig själv. Hansen erbjuder sig att starta en räddningsexpedition, kanske kan han finna Olaf och de andra. Leo Hansen startar till Nordgrönland med två kamrater. Vi ser hur hans fartyg passerar isberg i polarhavet. Miljöbilder med eskimåer, myskoxar, hundspann, isbjörnar, en isbjörnsunge. Leo med följeslagare far norr ut i hundspann och träffar till slut Olaf knogande sig fram genom landskapet med två hundar.

I byn har man samlats i kyrkan och sjunger Psalm 372, vers 2, från 1819 års psalmbok (nu ersatt med en annan psalm). Den finns på avdelning "Resande till lands och sjöss" med underrubriken "Efter storm på havet".

Men Herren tillslöt graven

som öppnade sig djup och vid

den Herren, som åt haven

och länderna kan giva frid.

Till stormen "Tyst!" han sade

till böljan "Lägg dig ned!"

och böljan ner sig lade

och stormen röt ej mer.

I vattnets lugna spegel

ned blickar solen skön.

Vi hissa våra segel

och prisa dem som hört vår bön Hemma i stugan väntar Anna med sin lille son Erik. Olaf kommer hem. Övertoning till nutid:

Olaf är gammal och väntar utanför Annas sjukrum. Hon kallar på honom. Han ser att hon har passerat sin kris och att hon skall bli frisk igen.

Censur / granskning

Censurnummer 58143
Datum 1938-09-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2158 meter
Kommentar Aktindelning: 306-330-390-328-384-420 = 2158 m. Aktlängder: 306, 330, 390, 328, 384, 420.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2158 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "(-) Regissör Ivar Johansson, som annars är en gammal god vildman, har glömt ett par viktiga deltagare på sin expedition: en dialogförfattare och en personinstruktör! Nu verkar det med förlov sagt som om 'de starka människorna' läste utantill ur Folkskolans läsebok, första editionen, varmed intet ont sagt om denna förnämliga publikation, där jag inhämtade mina första kunskaper om midnattssolens land, dock ur en något modernare upplaga.

Ej heller något ont om filmen i sin helhet, vilken som alla Ivar Johanssons bildskapelser rymmer många intressanta miljöer, roliga människor och en nypa renhårigt sentiment samt mycken ambition. Den malmtunga psalmsången i slutavsnittet blir en liten högtid och de tunga, oändligt långsamma vandringarna över de vida vidderna ge också en viss värdighet åt den vackert tänkta och högst allvarliga filmen. Det är naturligtvis också mycket försvarligt med det långsamma tempot på dessa kyliga breddgrader, där man är van att vänta en vinter på nästa båtlägenhet och naturligtvis måste man känna starkt inför den mäktiga naturen och de enkla människorna.

Tyvärr ger dock inramningen med den teaterskäggige fadern och sonen kring moderns sjukläger ett onödigt pekoralistiskt drag åt berättelsen, samtidigt som den förfuskar en del dramatiska möjligheter. I stället för en gammal hederlig stumfilmstext låter regissören gamla gubben Lindgren med en ungdomlig stämma som blir alldeles onödigt vital i Sagas tordönstratt förklara för sonen att det var olidligt med tankarna på dem där hemma när man låg fast i polarisen."

StT (Robin Hood): "Han anknyter till svenska filmens storhetstid. Är det medvetet? Han går så långt, att han använder en 'gammaldags' teknik med visioner och återblickar. Ja, han tar upp Mona Mårtenson, som varit ganska osynlig i svensk film sedan Stillers dagar.

Hans I nöd och lust har beröringspunkter med själva Terje Vigen. Där var det Ibsen själv, som berättade den romantisk-heroiska historien. Då och då återvände skildringen till den berättande Ibsen och åldrande Terje Vigen. Filmen bestod av återblickar. Här är det Sten Lindgren, åldrad och skäggig, vid sin hustrus sjukbädd, som berättar om sin ungdom och sin ungdomskärlek till hustrun. I Terje Vigen gav sig Terje ut för att skaffa mat åt fru och barn. Här gör Sten Lindgren detsamma. Terje fångades av engelsmännen. Lindgren fångas av Ishavets skruvis.

Det är en karg, öde natur Ivar Johansson rullar upp. Sälfångarnas liv i is- och snöregionerna. Fartyget skruvas sönder av isen, besättningen fryses ihjäl av snöstormen. Ensam strävar han över Grönlands snövidder med två draghundar och ett vrickat ben.

Det är en svår miljö Johansson gett sig till att skildra. Som i de svenska storhetsfilmerna spelar naturen huvudrollen. Människorna bli små i naturens famntag.

Tyvärr mattas filmen till en etnografisk skildring. Johansson och hans fotografer förälska sig till den grad i sälfångsten, i de roliga sälungarna, i tämjningen av isbjörnsungar och vildtjurar att människorna och det mänskliga dramat tappas bort. Och när han återvänder till människorna stannar han för länge i kyrkan.

Men ansatsen är bra och lovvärd."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen baseras på ett uppslag av den danske filmproducenten och manusförfattaren John Olsen (1888-1959), som producerade två danska filmer vars innehåll i vissa detaljer tangerar I nöd och lust. Det var de två danska Med Leo Hansen paa Østgrønland (1934-35) samt Nordhavets Mænd (1939). In i denna film har man kopierat danskt reportagematerial från Grönland, inspelat av fotografen Leo Hansen (1888-1962), som här spelar sig själv.

Inspelning

1937 1938
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Jokkmokk med omgivningar Sverige
Riksgränsen Sverige
Bjørnfjell Norge
Nordnorska kusten Norge
Grönland

Visningar

Sverigepremiär 1938-09-12 Saga Stockholm Sverige 79 min
Urpremiär 1938-09-12 Saga Stockholm Sverige 79 min
Annan visning 1947 Polen

Musikstycken

Originaltitel Men Herren tillslöt graven
Kompositör Hans Kugelmann (1540)
Textförfattare Johan Olof Wallin
Sångare kör
Mona Mårtenson (dubbad av ?)


Originaltitel Pastorale
Kompositör Rogelio Huguet y Tagell
Henry Verdun


Ämnesord

Barnafödsel
Björnfjell
Eskimåer
Förlisning
Grönland
Hundspann
Isbjörn
Ishavet/Norra
Kyrka
Loggbok
Myskoxar
Norge/nord-
Riksgränsen
Segelbåt
Snöstormar
Stormar
Sälar
Sälfångst

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2085


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2085


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I NÖD OCH LUST En film om starka människors starka kärlek
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel I NÖD OCH LUST
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel I NÖD OCH LUST
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SYMPONIA SEVERU
Tryckeri Grafia


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel In Freud und Leid.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel In weal and woe.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel I nöd och lust.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En fangstmands liv. Originalmanus av John Olsen.
Omfång 18 s.
Språk Danska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En fångstmans liv. En film av John Olsen. Scenario: Ivar Johansson.
Omfång 100 s. Alternativ till centrala partiet i manus (21 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En fångstmans liv.
Omfång 79 s. + 22 s. alternativt manus på lösa blad
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Plus fort que la mort.
Omfång 6 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel In Freud und Leid. Dialogliste.
Omfång 6 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?