Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Än en gång Gösta Ekman
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-05-04

Medverkande

Gösta Ekman
Hellert, advokat

Sture Lagerwall
Göran, Hellerts son, arkitekt

Signe Hasso
Birgit Steen, kindergartenlärarinna

Frank Sundström
Kåre Blank, arkitekt

Aurore Palmgren
Matilda Mattsson, kallad Matte, Hellerts hushållerska

Handling

En medelålders man, advokat och väletablerad, gör bekantskap med kindergartenlärarinnan Birgit Steen. Han förälskar sig i henne och upptäcker att det har hans son Göran också gjort....

Visa hela handlingen

Press

Än en gång Gösta Ekman presenterades som förspel till Rudolph Valentinos stumfilm Shejkens son, som nu kom i en sen repris. Larz i StT kallar det ett "kuriöst bioprogram" och om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Scripta

Medverkande

Gösta Ekman Hellert, advokat
Sture Lagerwall Göran, Hellerts son, arkitekt
Signe Hasso Birgit Steen, kindergartenlärarinna
Frank Sundström Kåre Blank, arkitekt
Aurore Palmgren Matilda Mattsson, kallad Matte, Hellerts hushållerska

Bolag

Produktionsbolag AB Irefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Ultrafilm 1940

Handling

En medelålders man, advokat och väletablerad, gör bekantskap med kindergartenlärarinnan Birgit Steen. Han förälskar sig i henne och upptäcker att det har hans son Göran också gjort.

Filmen presenterar det intima och hjärtliga kamratskapet mellan far och son, som nu hotar få en allvarlig spricka. Men hur historien var avsedd att utveckla sig och hur den slutliga lösningen skulle komma att se ut -- det låter filmen inte åskådaren ana något av.

Censur / granskning

Censurnummer 76426
Datum 1950-01-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 490 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0.


Censurnummer 76426
Datum 1950-01-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 705 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0.


Censurnummer 61379
Datum 1940-04-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 805 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 805 meter
Längd i minuter 29 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Än en gång Gösta Ekman presenterades som förspel till Rudolph Valentinos stumfilm Shejkens son, som nu kom i en sen repris. Larz i StT kallar det ett "kuriöst bioprogram" och om Ekman-filmen skriver han att den är "en bitterljuv upplevelse". B i NDA tycker att det "är en mycket diskutabel sak att klippa ihop en ofullbordad film, och ännu mer diskutabel kan den verka då det gäller en skådespelare av Gösta Ekmans klass".

Men de övriga recensenterna är mera positiva , däribland Larz: "Där får vi se Gösta Ekman spelande mot två av sina mest läraktiga och tacksamma disciplar, Sture Lagerwall och Signe Hasso. Varje scen i denna fragmentariska film (-) andas ekmansk atmosfär. Fragmenten har den fina komediton och den charmfullt lediga spelsäkerhet som Gösta Ekman lämnat i arv. Det är en sällsynt samlad och klar -- och förbluffande spänstig och ungdomlig -- Gösta Ekman som här möter oss. Ingenting av det sjuka geniet märks. En medelålders advokat, en vanlig, frisk människa -- nej, en högst ovanlig, underbart charmfull människa. Han var en gudarnas gunstling, ett stjärnskott."

Amé i AB: "Det är en halvtimme av esprit, elegans och godhet, den rätta ekmanska atmosfären i god baumansk regi. Det är mycket, som talar för, att filmen, om den hunnit bli färdig, skulle blivit en filmkomedi av första rang. Nu är den en kort, förnämlig film, som börjar i uppsluppenhet och i slutet vemodigt tangerar det stora och ovissa -- det blir en lång, lång närbild av Ekmans ansikte, som blottar kampen inom honom."

Denna slutscen i den fragmentariska filmen preciserar Larz ytterligare: Filmen "slutar med en lång, lång närbild av Ekmans ansikte, där hans blick bakom glasögonen sprakar av allt det som ger en människas ögon liv och själ. Det blir som en trotsig protest mot förgängelsen. Ja, film är en underlig sorts celluloid."

Kommentar Svensk filmografi

Ire Film startade inspelningen av filmen hösten 1937. Den avbröts för Gösta Ekmans länge planerade gästspel på Svenska Teatern i Helsingfors med Ragnar Josephsons pjäs "Kanske en diktare". Gästspelet inleddes den 1 december 1937 och varade t o m den 22 december, då Gösta Ekman för sista gången stod på en scen. Han återvände till Stockholm och dog där den 12 januari 1938.

Endast en mindre del av filmen hade då spelats in. Ire Film, som fruktat det värsta redan när inspelningen började, hade tagit en hög avbrottsförsäkring, som nu föll ut och täckte alla dittillsvarande inspelningskostnader. Det inspelade filmmaterialet blev därmed försäkringsbolagets egendom.

Det allra mesta av det nytagna materialet visade sig möjligt att klippa samman, men Ire Films chef Olof Thiel avböjde att ha något med distributionen att göra. Denna omhändertogs av ett mindre bolag, Ultra Film, som satte in filmen som förspel i ett ordinarie filmprogram.

Tio år senare klipptes filmen ner med ett 100-tal meter till 705 meter och blev barntillåten. Distributionen hade nu övertagits av Zenit Film. Samtidigt färdigställdes en ännu kortare version om endast 490 meter, även den barntillåten.

Liksom övriga filmroller under senare delen av 1930-talet gör heller inte denna roll rättvisa åt Gösta Ekman som skådespelare. De hade alla genomförts i en trött rutin under ändlösa nattfilmningar och endast i sällsynta ögonblick öppnat möjligheter mot en originell eller självständig karaktärsteckning. Den magiska utstrålning, som Gösta Ekman hade på scenen, lyckades ingen film förmedla. Den Ekman, som vi tack vare hans filmroller kan återuppleva i dag, är inte den Ekman som var sin generations store skådespelare.

Inspelning

(hösten) 1937 1937
Irefilms ateljéer Stockholm Sverige
Naturhistoriska riksmuseet Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1940-05-10 Aveny Stockholm Sverige 29 min
Sverigepremiär 1940-05-04 Saga Jönköping Sverige 29 min
Urpremiär 1940-05-04 Saga Jönköping Sverige 29 min
Annan visning 1940-05-06 Malmö Sverige 29 min

Ämnesord

Arkitektkontor
Kindergartenlärarinna
Naturhistoriska Riksmuseet
Rivalitet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 154 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?