Grundfakta

Originaltitel Ogift fader sökes
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-01-16

Medverkande

Eva Stiberg
Irene Lindblad, kontorist, ogift mor

Bengt Logardt
Stig Hellgren, underläkare, far till Irenes barn

Öllegård Wellton
Inga Lind, expedit i herrekiperingsaffär, ogift mor

Lennart Lindberg
Gösta Hedengran, aspirant vid flygvapnet

Lissi Alandh
Sippy, ogift mor

Erik Strandmark
Ned, skolbusschaufför

Visa alla medverkande

Handling

Den unga kontoristen Irene Lindblad, inflyttad till Stockholm från Västervik, har åkt ut i skärgården för att fira midsommar. På dansbanan träffar hon läkaren Stig Hellgren, som kommit...

Visa hela handlingen

Press

Äkta engagemang och vällovliga ambitioner eller "ett mycket ogenerat schackrande med allvarliga ting" (AT); om den saken kunde kritikerna inte enas. I DN, Ny Dag och SvD bemöttes filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Medproducent
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Smink
Mixning
Förtexter

Medverkande

Eva Stiberg Irene Lindblad, kontorist, ogift mor
Bengt Logardt Stig Hellgren, underläkare, far till Irenes barn
Öllegård Wellton Inga Lind, expedit i herrekiperingsaffär, ogift mor
Lennart Lindberg Gösta Hedengran, aspirant vid flygvapnet
Lissi Alandh Sippy, ogift mor
Erik Strandmark Ned, skolbusschaufför
Anne-Margrethe Björlin Ann-Margreth Söderberg, Stigs fästmö
Per Sjöstrand Erik Eliasson, elektriker, Ingas pojkvän
Gunlög Hagberg Rut Jonsson, fosterdotter i bondfamilj, ogift mor
Ulla Smidje Ann-Marie Andersson, ogift mor
Ulla Holmberg Eva Waller, ogift mor
Gerd Ericsson Mary Ellinder, ogift mor
Märta Dorff fru Berglund, föreståndarinna för Björkviks Mödrahem
Hans Dahlin Arne Bergström, Stigs seglarkamrat
Gull Natorp Elna Flack, Inga Linds äldre arbetskamrat
Rune Halvarsson lantbrevbäraren
Marianne Ruuth flicka på mödrahemmet
Ingrid Ersson flicka på mödrahemmet
Inger Holm flicka på mödrahemmet
- Ej krediterade:
Lasse Sarri Tore, Evas lillebror
Gösta Gustafson Gustav Olsson på Irenes kontor
Lillemor Biörnstad fru Olsson
Ragnvi Lindbladh adoptivmor till Ann-Maries barn
Olle Ekbladh adoptivfar till Ann-Maries barn
Ann-Marie Skoglund flicka på mödrahemmet
Sigyn Sahlin Berit, Lucia på Irenes kontor
Walter Turdén Reinhold, skinnknutte, far till Ann-Maris barn
Aurore Palmgren "tant", Irenes fostermor
Per-Axel Arosenius dopprästen
Tor Bergner sångaren på dansbanan
Sven Jarholt dragspelaren på dansbanan
Sven Holmberg berusad kavaljer vid dansbanan
Mona Geijer-Falkner sjukbiträde på förlossningsavdelningen
Rune Stylander jourhavande läkare på Stigs sjukhus
Eivor Engelbrektsson syster Marie Wallin, sköterska på mödrahemmet
Dagny Nilsson Viveka, Arnes flickvän
Jarl Hamilton Åke, ung man på Irenes kontor
Jane Antoniazzi Margit, ung kvinna på Irenes kontor
Hanny Schedin fröken Irene Lindblad, damen i telefon som arbetar på Priskontrollnämnden
Annalisa Wenström sköterska på förlossningsavdelningen
Wivan Norberg sköterska på förlossningsavdelningen
Olof Nissmar kavaljer i seglarmössa på dansbanan
Bo Lindström gäst på cocktailpartyt
Margareta Ekberg sjuksköterskeelev på förlossningsavdelningen
Olle Björklund TT-uppläsaren i radio

Bolag

Produktionsbolag AB Centrumateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1953
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den unga kontoristen Irene Lindblad, inflyttad till Stockholm från Västervik, har åkt ut i skärgården för att fira midsommar. På dansbanan träffar hon läkaren Stig Hellgren, som kommit seglande i sin gode väns båt. De blir omedelbart förälskade i varandra och tillbringar kvällen och natten tillsammans. Ett plötsligt oväder tvingar Stig att återvända till båten och avsegla. När Irene kommer till stranden på morgonen finns inga spår av hennes vän. Av det nattliga kärleksmötet på skäret återstår för hennes del en bukett vissnade midsommarblommor och Stigs kvarglömda seglarmössa.

Irene fortsätter sitt arbete på kontoret. Snart förstår hon att hon väntar barn. Hennes försök att komma i kontakt med Stig misslyckas, och då hon en kväll ser honom i sällskap med en annan flicka beslutar hon att ensam ta hand om barnet. På Luciadagen läser hon i tidningen att läkaren förlovat sig med en flicka ur överklassen.

Irene besöker Riksförbundet för sexuell upplysning och träffar där Inga Lind. Inga väntar också barn och har övergivits av sin pojkvän Erik. Väl insatt i de ogifta mödrarnas rättigheter ger hon Irene goda råd. Men Irene vill inte vidta några åtgärder som skulle kunna skada Stig, inte ens uppge hans namn.

Våren kommer. I mars får Irene de första värkarna och förs till sjukhus. Den tjänstgörande förlossningsläkaren är Stig. Han har utan framgång sökt Irene. Nu får han för första gången reda på följderna av deras midsommaraftonsromans. Tångförlossning måste tillgripas, och det blir Stig som får utföra den. När Irene vaknar upp ur narkosen är hon mor till tvillingar, två pojkar. Stig är beredd att ta sitt fadersansvar, men Irene vill inte fortsätta att träffa honom, och framför allt vill hon inte att han gifter sig med henne för barnens skull.

Stigs fästmö tror inte att läkaren är far till barnen och kan inte tänka sig att hennes blivande make regelbundet skall träffa denna familj vid sidan om. Hon erbjuder sig att betala för att få Irene förflyttad till annan ort.

Irene kommer till ett mödrahem och träffar där Inga och flera andra flickor i samma situation. Ann-Marie har fått barn med en hänsynslös skinnknutte och tvingas adoptera bort det. Den lättsinniga Sippy föredrar kärlek "à la carte"; hon kan inte tänka sig själv i modersrollen. Rut har haft en svår barndom hos fosterföräldrar på landet. I de tidiga tonåren förälskar hon sig i byns skolbusschaufför och smyger sig ut på nätterna för att få vara tillsammans med honom. En julafton ligger hon övergiven på en förlossningsklinik. Men just där finns Stig. Han tröstar henne och ger henne livsmodet tillbaka.

Det stundar till barndop på hemmet. Flera barn skall döpas. Irenes rumskamrat Mary skall bära fram sin son. Hennes fästman Gösta, aspirant vid flygvapnet, är närvarande, liksom Stig.

Inga och hennes Erik har stämt träff på Skansen. Han vill ställa allt till rätta. Sedan han bett om förlåtelse för begångna försyndelser försonas de.

Mary och Gösta tänker gifta sig när han är färdig med sin aspirantkurs. Några dagar efter dopet sitter flickorna och solar sig utanför mödrahemmet då budskapet att Gösta förolyckats under övning i avancerad flygning sänds över radions nyhetsprogram. Mary sjunker ihop. På natten plågas hon av mardrömmar och stoppar i sig sömntabletter, som Sippy givit henne. Irene upptäcker dock i tid att rumskamraten är medvetslös. Mary transporteras till det sjukhus där Stig arbetar. Av honom får Irene veta att Mary kommer att klara sig. Samtidigt kommer besked från Göstas föräldrar att de vill ta hand om det för dem tidigare okända barnbarnet och modern.

Stig kommer ut till hemmet och berättar för Irene att han brutit sin förlovning. Han har egentligen älskat Irene hela tiden. Nu undrar han om hon kan älska honom tillbaka, trots att han "ställt till det så här". Och det kan Irene, vilket hon bekräftar med en kyss. I fönstret står Rut med sin lille son och ser på Stigs bil. "Din pappa har också en bil, men han kommer aldrig och hämtar oss", säger hon. (Baserat på en något ofullständig kopia.)

Censur / granskning

Censurnummer 81727
Datum 1953-01-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2915 meter
Kommentar Aktlängder: 550-575-550-585-570-85 = 2915 meter - 107 minuter. Aktlängder: 550, 575, 550, 585, 570, 85.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2915 meter
Längd i minuter 107 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Äkta engagemang och vällovliga ambitioner eller "ett mycket ogenerat schackrande med allvarliga ting" (AT); om den saken kunde kritikerna inte enas. I DN, Ny Dag och SvD bemöttes filmen övervägande positivt; AT, Expressen och MT tog till storsläggan och skonade endast "de begåvade flickorna", till vilka räknades Eva Stiberg, Öllegård Wellton, Lissi Alandh, Gunlög Hagberg och Ulla Smidje. Mitt emellan ställde sig Arbetarens Lasse Bergström, som fann filmens tendens värd all sympati:

"Den skräder inte orden när det gäller att försvara de övergivna mödrarna mot ansvarslösa män, oförstående föräldrar och ett ekonomiskt samhällssystem som tvingar en ogift mor att överge sitt barn därför att hon saknar möjligheter att ge det god omvårdnad. Filmen har ett rättfärdigt patos och ett ärligt uppsåt -- men den kombinationen är tyvärr för klen." Därmed menade kritikern att filmen var "valhänt, kompositionellt och dramatiskt", den saknade konstnärlig disciplin och "den ytterst konstruerade historia" som bildade filmens ram var "katastrofal för helhetsuppfattningen".

Carl Björkman (DN) var medveten om att det inte rörde sig om "en artistiskt experimenterande film" och att de svenska sommarnätterna hade sina konventioner, men han beskrev ändå verket som utfört med allvar och ambition: "Om man så vill är det en upplysningsfilm, en film som upplyser om hur övergivna mödrar känner det, som talar om deras ömhetsbehov och deras isolering, som renodlar deras problem. Långa partier av filmen spelas på ett mödrahem, och här är jargongen fint avlyssnad. Utmärkt är här skildringen av det ungdomliga kamratskapet, av könets lojalitet, demonstrerad i lustiga och vänliga episoder." På manssidan genomförde, enligt Björkman, Bengt Logardt sin bästa roll dittills, "en karaktär och inte någon charmör".

Med helt andra ögon såg Jurgen Schildt i MT:

"I episodiska återblickar får man (-) se hur det gått som det gått för hennes [Irene! olyckssystrar -- ett gråsvart panoptikon av buskerotik och stryktäcka skinn!knuttar, med ett och annat ljusstänk i bilden. De avsnitten kan tjäna två syften: antingen som uppbyggelse för nedslagna befolkningsstatistiker, eller också som reklam för Riksförbundet för Sexuell Upplysning och födelsekontroll. Här är det sannerligen ingen hejd på fruktbarheten.

Om detta är avsett som en tendensfilm 'med mening', så är uppsåtet i varje fall väl kamouflerat: av sensationsladdade och absolut överflödiga operationsscener, av boogie-woogie-dansande ogifta mödrar i dessourer och lastexgördlar, av alla de ömtåligheter och brännbarheter som en del svenska filmer gjort till sin senaste egendom. När kameran formligen slickar Lissi Alandhs fysiska behag, då är det nog inte fru Filmia som står i kulissen utan farbror Mammon."

Staffan Tjerneld (Expr) försökte få svenska filmdirektörer att förstå att flickor som råkat "i olycka" inte var något filmuppslag: "Det kan vara tragiskt, heroiskt eller vad ni vill, men det är komplett odramatiskt. Det hjälper inte att man sätter in vågskvalp i de passionerade ögonblicken (tredje filmen å rad!), att alla äldre personer göres till ärkereaktionärer, att förlossningstängerna rasslar och att den tappra modern stolt avvisar alla giftermålsanbud. Det hela blir ändå komplett likgiltigt. Om filmen dessutom som denna inte rymmer mera känsla i de lyriska partierna än SF-journalen blir den en prövning."

Kommentar Svensk filmografi

"Ogift fader sökes" utkom på LTs förlag i Stockholm 1951. Författarinnan Birgitta De Vylder-Bellander (1901-1973) angrep i romanen bl a kvinnornas och barnens svaga rättsliga ställning vid havandeskap utanför äktenskapet. Berättelsen var delad i två partier. Det första gav i novellistisk form en serie porträtt av unga kvinnor som "råkat illa ut"; det andra skildrade deras vidare öden i ett kollektiv av ogifta mödrar på mödrahem.

Bengt Logardt, som blivit intresserad av romanen, skrev filmmanus, planerade produktion, åtog sig regi med hjälp av Hans Dahlin och iklädde sig den viktigaste rollen. För denna insats kom han överens med Sandrews om lika delning av intäkterna efter kostnadsavdrag. Då bolaget misstrodde filmens publikdragande egenskaper föreslog de Logardt att han samtidigt, som kompensation, skulle skriva avtal om en fars. Det blev så småningom Folket i fält (1953/5). Sandrews' oro visade sig grundlös. Filmen såldes till ett tjugotal länder och hittade vägen både till USA och Latinamerika.

Inspelningen pågick under hela augusti 1952 och avslutades en vecka in i september.

Förlaga

Originaltitel Ogift fader sökes (Roman)
Författare Birgitta de Vylder-Bellander


Inspelning

1952-07-30 1952-09-06
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla) Stockholm Sverige
Björkviken på Resarö Vaxholm Sverige (vid stranden och i skogen)
Grisslinge Värmdö Sverige (dansbanan)
Elfvik Lidingö Sverige (på ön)
Wårbacka mödrahem i Vårby Huddinge Sverige (exteriörer och en del interiörer från mödrahemmet)
Klara Strand Stockholm Sverige (busshållplatsen)
Sabbatsbergs sjukhus Stockholm Sverige
Karolinska sjukhuset Stockholm Sverige
Kilaberg i Midsommarkransen Stockholm Sverige (herrekipering)
Svandammsplan i Midsommarkransen Stockholm Sverige (bensinstation)
Skansen Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige (vid stranden)
Birger Jarlsgatan 41 Stockholm Sverige (biografen Olympia)
Mälarhöjden Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-01-16 Olympia Stockholm Sverige 107 min
Urpremiär 1953-01-16 Olympia Stockholm Sverige 107 min
TV-visning 2011-11-22 SVT1 Sverige
2013-07-16 SVT1 Sverige
2010-10-07 SVT1 Sverige
2018-05-22 SVT1 Sverige
2018-05-22 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En skärgårdsvals
Kompositör Tor Bergner (1952)
Textförfattare Tor Bergner (1952)
Sångare Tor Bergner


Originaltitel Gökvalsen
Kompositör Emanuel Jonasson (1913)
Textförfattare Ejnar Westling (1918)


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)
Sångare Tor Bergner
Bengt Logardt
Eva Stiberg
kör


Originaltitel Lyckan
Kompositör Martin Koch (1936)
Textförfattare Martin Koch (1936)
Sångare Bengt Logardt
Eva Stiberg
Bengt Logardt (repris)


Originaltitel September-oktober
Kompositör Bengt Logardt (1952)
Textförfattare Bengt Logardt (1952)
Sångare Bengt Logardt


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare Sigyn Sahlin
Eva Stiberg
Jane Antoniazzi
Jarl Hamilton
Lillemor Biörnstad
Gösta Gustafson


Originaltitel Videvisan
Kompositör Alice Tegnér (1895)
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström


Originaltitel Tryggare kan ingen vara
Textförfattare Lina Sandell-Berg (svensk text 1856)
Sångare kör (repris)


Originaltitel Den tänkande lantbrevbäraren
Kompositör Gunnar Turesson (1939)
Textförfattare Hjalmar Gullberg
Sångare Rune Halvarsson


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare kör (vers 2 "Tidevarv komma ...")


Ämnesord

Adoptioner
Barn/utomäktenskapligt
Barndop
Dansbanor
Flygare
Flygolycka
Flygvapnet
Fosterbarn
Fördomar
Förlossningar
Förlovningar
Försoning
Föräldrar och barn
Graviditeter
Kamratskap/kvinnligt
Kvinnokollektiv
Lergök
Luciafirande
Läkare
Midsommarafton
Mödrahem
Narkos
Olycka/flyg-
Sexualmoral
Sjukhus/förlossningsavdelning
Självmordsförsök
Skinnknuttar
Stockholms skärgård
Tvillingar
Upplysningsfilm/barnavård

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2895


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2895


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2895


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2895


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel OGIFT FADER SÖKES
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Den store svenska sukces UGIFT FAR SOGES
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PADRES SOLTEROS
Tryckeri F. Springer y Cia. S.R.L. Fotocromia


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Birgitta de Vylder-Bellander.
Omfång 132 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?