Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel " Tofflan" - en lycklig komedi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-09-25

Medverkande

Gunnar Björnstrand
Morgan Alm, kallad "Tofflan", ingenjör

Gunnar Björnstrand
Rickard, hans dubbelgångare

Anita Björk
Erna Alm, Morgans fru

Christina Schollin
Najmi, tandsköterska

Lars Lind
Ingvar Lundberg, lärare

Stig Järrel
Ernas far

Visa alla medverkande

Handling

På tåget från Stockholm söderut sitter den trettioårige lär- aren Ingvar Lundberg. Han har tagit tjänst över sommaren hos familjen Alm på Vrånga gård utanför Båstad, där han skall...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna uppfattade "Tofflan" som en mycket otidsenlig film, bemängd med den äldre svenska filmkomedins förlegade schabloner. Jurgen Schildt i AB inledde sin recension med en analys av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Gunnar Björnstrand Morgan Alm, kallad "Tofflan", ingenjör
Rickard, hans dubbelgångare
Anita Björk Erna Alm, Morgans fru
Christina Schollin Najmi, tandsköterska
Lars Lind Ingvar Lundberg, lärare
Stig Järrel Ernas far
Erik Hell Uno Küsler, Ernas bror
Birgitta Andersson Lilly, flickan från krogen
Annika Lundgren Bittan Alm, dottern
Lars Hansson Gregor Alm, sonen
Frej Lindqvist "Redlige John", tf trädgårdsmästare
Nils Hallberg Sverre Skog, bilförsäljare
Inga-Bodil Vetterlund en taxichaufför
Ulf Johanson en läkare
Louis Miehe-Renard en värdshusvärd i Danmark
Janne Lundqvist en tennisspelare
Sten Ardenstam kyparen på tåget

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Torgny Anderberg
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Tonefilm AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På tåget från Stockholm söderut sitter den trettioårige lär- aren Ingvar Lundberg. Han har tagit tjänst över sommaren hos familjen Alm på Vrånga gård utanför Båstad, där han skall läsa upp sonen Gregor, kallad "Rudis". Ingvar är en oerfaren, försynt person med disciplinproblem i sin undervisning. På tåget stöter han ihop med den söta tandsköterskan Najmi som arbetar i Båstad och känner till Alms. I restaurangvagnen råkar Najmi välta en flaska öl i knät på Ingvar. Hennes oms- orgsfulla torkning av hans gylf lämnar inte Ingvar oberörd och blir utgångspunkten för en närmare kontakt mellan dem.

Vid ankomsten till gården får Ingvar snabbt klart för sig att familjemedlemmarnas relationer är något ansträngda. Fam- iljens överhuvud och Nöddeplattornas uppfinnare, ingenjören Morgan Alm, har allt sedan skoltiden fått bära namnet "Toff- lan" och är i sitt äktenskap helt kuschad av hustrun Erna. Hon har en gång för alla avslutat deras samliv och tillfred- ställer sig nu med trädgårdsmästaren "Redlige John". Till råga på Morgans misär har han ett oförmånligt kontrakt med familje- företaget, i vilket förutom Erna, hennes snåle och gaggige far och brodern Uno ingår.

Medan Najmi inviger Ingvar i den fysiska kärlekens lycka smider Morgan planer på att resa sig ur sin förnedring. En av hans skolkamrater, den något törstige skådespelaren Rick- ard, är Morgans avbild. Han låter sig övertalas att spela husfaderns roll i familjen Alm och får en uttömmande inblick i Morgans liv genom dennes memoarer, vilka Ingvar skrivit ut på Morgans uppdrag. I Danmark byter de bägge männen identit- et.

Rickard griper med kraft tag i familjestyret till hustruns och de övrigas förvåning. Han avslöjar Ernas älskare John - i sj- älva verket en efterspanad smugglare - och driver honom på flykten. Från en beskedlig nolla förvandlas den oäkta Mor- gan till ett lejon som ryter efter kvinnor. I sista stund lyckas den allvarligt oroade Ingvar hindra honom från att g- öra Najmi till sin älskarinna famntag.

Genom att hota Ernas far och Uno med avslöjanden om skatte- fiffel försöker Rickard framtvinga ett bättre kontrakt åt Morgan. En kväll då han varit på bal och festat råkar han i slagsmål med Uno och blir utslagen. Najmi och Ingvar finner den medv- etslöse Rickard och går för att skaffa hjälp. När de återvä- nder har emellertid fadern och Uno förpassat vad de tror är liket av Morgan utför ett klippstup vid havet. Rickard är dock inte död.

Den verklige Morgan dyker upp och de bägge "dödgrävarna" sk- yndar sig att ge honom ett nytt förmånligt avtal. Hustrun Erna har insett sin mans (Rickard) verkliga potens och inbj- uder undergivet Morgan till sängkammaren. Najmi och Ingvar tar farväl av familjen. I deras förhållande bestämmer nu Najmi allt. Ingvar är på väg att bli toffelhjälte.

Censur / granskning

Censurnummer 105904
Datum 1967-09-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2715 meter
Kommentar Aktlängder: 540, 515, 555, 530, 575.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2715 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna uppfattade "Tofflan" som en mycket otidsenlig film, bemängd med den äldre svenska filmkomedins förlegade schabloner. Jurgen Schildt i AB inledde sin recension med en analys av denna komedityp:

"Det finns ett slags svensk film som är alldeles oberörd av decenniers flykt och förändringens lagar. Familjekome- din nämligen, den genre där man sen trettio år återfinner figurer lika etablerade som i commedia dell'arte eller medeltidens moraliteter: Hyggliga Grabben, Snikna Morfar, Rara Fröken, Kalla Hjärtat etc. Det är en värld som visserligen håller sig med schatteringar av gott och ont, men där samtliga själar till sist är dömda att sjunka ner i snällhetens breda famn. Dröjer det en stund med omvändelserna är det bara för taktikens skull. (-)

Jag säger inte detta för att ta livet av "Tofflan", Torgny Anderbergs älskvärda och oförargliga och ganska tandlösa version av Gösta Gustaf-Jansons roman. Men ett par frågor bara. På vilket sätt visar den här filmen - kläderna och bilmodellerna åsido - att 30- och 40-talen är förbi och att 60-talet hunnit en bra bit längre än halvvägs? I vilket stilistiskt avseende är Anderberg mer än habil, i vilket avseende skiljer han sig från t ex Börje Larsson eller 30-talets Sölve Cederstrand?"

Schildt kunde inte se någon markant skillnad. Han tyckte att Anderberg lämnat ifrån sig "en i huvudsak anonym film", utan spår av "regissörens egna fingeravtryck", och slutade: "När informatorn Lind ett ögonblick bläddrar i Musils "Mannen utan egenskaper" kunde det strängt taget vara titeln på Torgny Anderbergs konstnärliga självbiografi."

Mauritz Edström uttryckte samma sak i DN men var mindre försiktig i sitt ordval: "'Tofflan' är precis så föråldrad som den har ambitionen att vara, dvs totalt passerad. Den hasar fram i skämtsam stil, men här finns knappast en över- eller underton på lek. Och inte kan jag se att Anderberg har något att säga, vilket ändå kunde vara bra när man gör komedi, som ju alla säger är det svåraste." Edström slutade med att kalla 'Tofflan' "en gammal, tom och kladdig film".

Lasse Bergström (Expr ) menade att lyckan svikit regissören denna gång: "Torgny Anderberg har tidigare med viss framgång gjort film av Gösta Gustaf-Jansons romaner. Nu tror han sig ha gjort "en lycklig komedi" av en till. Lyckan är inte med honom. Ingenting annat heller. En mängd namnkunniga skådesp- elare rantar omkring i hans och Gustaf-Jansons 30-talsbuskar och är helt utan stöd och stil, som t ex Stig Järrel och La- rs Lind vilka kör med ett komiskt utspel som om de hade huv- udet under armen resp tummen i mun."

Hanserik Hjertén i SvD kallade filmen "en förlegad komedi" och undrade om det verkligen undgått Anderberg att komedin både hemma och utomlands tagit upp en mångfald av verklighe- tsnära element och på så sätt kommit åskådaren att känna sig mänskligt berikad. Hjertén beskrev ironiskt formen för en svensk komedi som "stannat kvar i Sorglösa brunn": "Folkkära skådespelare (-) får utföra sina folkkäraste nummer. Ute sk- iner solen och inne skiner svensk heminredning. De unga älsk- ar, de äldre bråkar och i buskarna smyger en skummis. Humor är när en blyg ung man får en pilsner i knät och flickan må- ste torka honom på gylfen, för vi är redan inne i sextitalet. Allvar är när en svensk kvinna ser på en svensk karl med ka- lla ögon för att han inte har hår på bröstet, bildligt talat, men det blir roligt det med. Sedan får hon se på andra bull- ar. Lyckligt är slutet när toffelhjälten blivit herre i hus- et, de unga skall gå till prästen och skummisen blivit avhyst. Då känner vi oss lyckliga. Vi vet att Sverige skall bestå."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Tofflan byter hamn" av Janson (f.1902) utkom på Bonniers Förlag 1964.

Regissören Torgny Anderberg hade tidigare filmat två av författarens romaner, "Goda vänner, trogna grannar" (1960/15) och "Pärlemor" (1961/11).

Inspelningen inleddes i början på maj och avslutades i mitten på juli 1967.

Exteriörscenerna togs bl a i Båstad, vid Hovs hallar, utgörande Hallandsåsens yttersta del ca 5 km nv om Båstad, samt i Danmark. Restaurangscenen inspelades på restaurang Strand i Båstad som ordnat en större offentlig bal för ändamålet. Till dubbelgångare i reserv åt Gunnar Björnstrand valde regissören kamreren Nilsivar Jandenius. Dennes medverkan i filmen blev dock obetydlig.

Förlaga

Originaltitel Tofflan byter hamn (Roman)
Författare Gösta Gustaf-Janson


Inspelning

MAE-ateljéerna Nacka Sverige
Hovs Hallar Båstad Sverige
Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1967-09-25 Alcazar Stockholm Sverige 99 min
1967-09-25 Sergel Stockholm Sverige 99 min
1967-09-25 Victoria Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 1987-06-29 TV2 Sverige 95 min
1991-02-15 Kanal 1 Sverige 95 min
1991-10-26 TV3 Sverige 95 min
1995-03-25 Kanal 1 Sverige 95 min
1999-10-11 SVT1 Sverige 95 min
Urpremiär 1967-09-25 Alcazar Stockholm Sverige 99 min
1967-09-25 Sergel Stockholm Sverige 99 min
1967-09-25 Victoria Stockholm Sverige 99 min

Ämnesord

Dubbelgångare
Fars
Filmad litteratur
Folklustspel
Hovs hallar
Könsroller
Otrohet
Toffelhjältar
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2706


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2709


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nordisk tonefilm presenterar Torgny Anderbergs färgfilm TOFFLAN - EN LYCKLIG KOMEDI! efter Gösta Gustaf-Janssons roman
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Nordisk tonefilm presenterar Torgny Anderbergs färgfilm TOFFLAN - EN LYCKLIG KOMEDI efter Gösta Gustaf-Janssons roman
Tryckeri Ewes Offsettryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tofflan. Manus: Gösta Gustaf-Jansson.
Omfång 118 s. + 1 s. miljölista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 16
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?